Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Felmentették az erőszakoskodót, mert áldozata már nem volt szűz

2006.02.21. 20:19
Bár orális szexre kényszerített egy 14 éves lányt, mégis felmentett egy 41 éves férfit az olasz semmítőszék. A bíróság indoklása szerint a kislány már nem volt szűz, így az erőszak "kisebb kárt okozott" csak.

Felmentettek egy tizennégy éves kislányt megerőszakoló olasz férfit, mert az áldozata nem volt szűz. Az olasz semmítőszék azonnali felháborodást kiváltó ítéletének indoklása szerint a "szexuális erőszak kisebb kárt okozott", mivel a lány már elvesztette ártatlanságát.

A most 41 éves elkövetőt 2001-ben három és fél év börtönre ítélték, mert orális szexre kényszerítette áldozatát. A férfi 2003-ban a büntetése csökkentését kérte, de a bíróság ezt akkor visszautasította azzal, hogy "a természetellenes szexuális kapcsolat akadályozza az áldozat szexuális fejlődését".

Ezt a döntést támadta meg az erőszaktevő, azzal érvelve, hogy a lánynak már volt szexuális kapcsolata más férfiakkal az erőszak előtt is. A bírók végül igazat adtak neki és enyhítő körülményként értékelték, hogy "kisebb a nemi erőszak során okozott kár, ha az áldozatnak már volt szexuális kapcsolata".

Az ítélet számos civil szervezet és politikus - köztük az esélyegyenlőségi miniszter - felháborodását is kiváltotta. "Megengedhetetlen, hogy két mércével mérjenek egy olyan bűn esetében, amelyik kettétöri egy fiatal lány és családja életét, még ha az áldozat nem is szűz már" - mondta Maria Carnieri, a Rózsaszín telefon elnevezésű, a szexuális erőszak áldozatává vált nőket segítő szervezet elnöke.

A szervezetek megtámadják a pszichológiai szakvéleményekkel ellentétes ítéletet. "13 vagy 14 évesen még gyerek az ember. Itt pedofil bűntettről van szó" - mondta Maria Rita Parsi pszichológus.