Hermina
15 °C
27 °C

A fiatal angol nők a legiszákosabbak

2003.10.21. 07:19
A fiatal angol nők tartják a női alkoholfogyasztási rekordot Európában: 18-tól 24 éves korukig három és félszer annyi alkoholt isznak, mint a hasonló korú olasz nők.
Fejenként átlagosan 203 litert fogyasztanak évente az angol kisasszonyok, de borúlátó becslések szerint ez 242 literre is emelkedhet 2007-re - idéz az AFP a Datamonitor intézet jelentéséből.

Az ifjú brit hölgyeket a németek szorosan követik a "versenyben" a maguk 189 literjével, mögöttük halvány harmadikok csak a holland nők, akik fejenként mindössze 107 liter szeszes italt öntenek magukba évi átlagban.

A szigetországi amazonok, úgy tűnik, megszelídülnek az évek haladásával, hiszen a kortól független összesített átlagfogyasztás már alig több mint a fele az ifjú évekének: 108 liter fejenként és évente.

Bárban, éttermekben

A vizsgálat készítője, Andrew Russell azt is felfedezte, hogy a fiatal brit nők jellemzően nem sör formájában, füstös kocsmák mélyén fogyasztják fenti fejadagjukat, hanem ennél kifinomultabb módokon: inkább koktélbárokban vagy étkezések kísérőjeként. A szeszes italokra fordított kiadást illetően szintén Anglia vezet: a férfiak és nők összesen évi 47,56 milliárd eurót áldoznak erre évente kocsmákban, éttermekben és szórakozóhelyeken. Őket követik a franciák, akik 46,2 milliárd eurót költenek hasonlókra, utánuk a németek jönnek 31,3 milliárd euróval.

Szeszbevitel

Egy másik, a kormány által szeptemberben közzétett felmérés szerint a férfiak közel 40 és a nők 22 százaléka iszik túl sokat az Egyesült Királyságban, míg ugyanez az arány például Franciaországban csak 9 százalék a férfiak és 5 százalék a nők vonatkozásában. A tanulmány akkor minősíti túlzottnak a férfiak fogyasztását, ha az például sörből egy-egy alkalommal fejenként két litert (nyolc alkoholegység) ér el, a nők esetében pedig hat egységnyi alkohol megivását tekinti annak egy alkalommal (ez körülbelül kétharmad üveg bornak felel meg) - ez a kétszerese a mindennapi gyakorlatban elfogadható mértékű szeszbevitelnek.

"Nemzetünk kevesebbet iszik, mint száz éve, de az elmúlt 15 évben a fogyasztás folyamatosan emelkedik" - állapította meg a Datamonitor. A 16 év alatti kamaszok is kétszer annyit isznak, mint tíz évvel ezelőtt.