Tomboló szél, hó és eső, perzselő hőség Európában

2005.06.08. 19:29
Megbolondult az időjárás Európában. Csehországban és Szlovákiában a múlt heti kánikula után most 10 fok körül volt a hőmérséklet. Jégesők pusztítanak Olaszországban, Ausztriában utakat zártak le a havazás miatt. Hó borítja Boszniát és a horvát hegyeket is. Grúzia területének a fele víz alatt áll, Bulgáriában négy gyermek és két felnőtt halt meg az áradásokban.

Szélsőséges időjárás uralkodott szerdán Európában. A kontinens középső részén a korábbi hőség után eljött a tél: havazott az Alpokban, a horvát és bosnyák hegyekben száz kilométeres szél dühöngött, és havazott.

Hideg, hó és jég

Magyarországon 11-16 fok lesz erős széllel és esővel

Csütörtökön túlnyomóan borult idő lesz, sokfelé esővel, záporral, keleten helyenként zivatarral. A sokfelé erős északi, északkeleti szelet, csütörtökön már nemcsak a Dunántúlon, hanem keleten is viharos széllökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6, 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11, 16 fok körül alakul.

A következő napokban változékony, szeles, eleinte az átlagosnál jóval hűvösebb időre kell számítanunk. Gyakran lesz erősen felhős az ég, de a hét végén már több-kevesebb napsütésre is számítani lehet. Szinte minden nap esni fog, de egyre kevesebb helyen. A szél péntektől mérséklődik, szombattól elkezdődik a felmelegedés. Részletes előrejelzés itt.

Csehországban és Szlovákiában a korábbi trópusi meleget a júniusra nem jellemző hideg váltotta fel, egyes hegyvidéki területeken még havazott is. A hőmérséklet 4 és 15 fok között ingadozik, míg a múlt héten Csehországban helyenként 34 fokot mértek.

Az Alpokban 40 centiméteres hó hullott. Az osztrák hatóságok néhány helyen lezárták az utakat a hólánc nélkül közlekedő járművek elől. Bécsben 7 fokot mértek, az osztrák televízió beszámolója szerint Salzburg tartomány magasabban fekvő helyein havazott. A rendkívül erős szél miatt helyenként hóvihar dúlt, de sérülésekről nem érkezett jelentés. Az elkövetkező 48 órában további havazások várhatók.

Olaszországban is hidegebb az idő az ilyenkor megszokottnál, a jégesők több millió eurós kárt okoztak. Az északkeleti Verona környékén az őszibarack- és almatermés 30-40 százaléka veszett oda. Viharos volt az időjárás Rómában is.

Horvátországban ketten eltűntek

A dél-horvátországi Biokova hegyen mínusz három fokos hideg volt, és kedd éjszaka havazott. Az adriai Makarska város környékén óránkénti 100 kilométeres sebességű szél tombol. A hatóságok egy német turista után kutatnak, aki kiesett vitorlásából, amikor a tengeren vihar tört ki, feleségét sikerült kimenteni. Észak-Horvátországban egy szörföző tűnt el a tengeren a rendkívül erős hullámzásban.

Boszniában szerda hajnalban havazott, 44 éve nem volt ilyen idő júniusban. Hó lepte be az országot a dél-boszniai Gackótól a Szarajevó közelében fekvő Paléig.

Bulgáriában hat halott, Grúzia fele víz alatt, Kanadában rendkívüli állapot

Bulgáriában több település víz alá került, köztük a főváros, Szófia egy része is a két hete tartó eső miatt. A megáradt vizekben vesztette életét az ország északi részén hat személy, köztük négy gyermek. Szófia környékén emberek százait kellett kimenekíteni otthonaikból. Az Iszker folyó vízszintje helyenként három méterrel magasabb az átlagosnál. Az elmúlt két hétben közel tizenhatezer hektár mezőgazdasági terület semmisült meg az árvizek miatt.

Grúziát az elmúlt harminc év legsúlyosabb árvize sújtja. Az ország területének közel fele került víz alá a két hónapja tartó esőzés és árvizek sorozata következtében. Megsemmisült ötven közúti híd, 300 kilométernyi autóút, 350 lakóház, megrongálódott közel kétezer épület és tucatnyi gát. Több tízezer hektárnyi termőföld, szőlő került víz alá, kétezer haszonállat elpusztult.

A kanadai Alberta tartomány déli részében szükségállapotot rendeltek el a heves esőzések és az árvíz miatt. High River városból négyezer ember kiköltöztetését rendelték el. A térségben az elmúlt napokban naponta 100-170 milliméter eső esett, ez a szint megközelíti az 1995-os pusztító árvíz idején mért csapadékszintet.

Perzselő hőség Portugáliában

Portugáliában ezzel szemben hónapok óta nem esett az eső, és a 40 fokos hőségben egyre-másra keletkeznek a bozóttüzek, állandó készültségben vannak a tűzoltók. Szakértők szerint négyszáz éve nem volt ilyen szárazság. Az eső hiánya a szomszédos Spanyolországot, valamint Franciaország atlanti partvidékét is érinti: mindkét helyen felszólították a lakosságot, hogy takarékoskodjon a vízzel.

  • Hírek
  • Hírek