Szilárda
-4 °C
3 °C

Halálos áldozatokat követelt a nyugat-európai ítéletidő

2002.10.27. 19:08
Kidőlt fák miatt kilenc ember vesztette életét a Nyugat-Európában tomboló viharban. Leállt a forgalom a La Manche-csatornán, lezárták az amszterdami reptér három kifutópályáját. A vihar Magyarország felé közelít.
Kilenc ember életét követelte már a Nyugat-Európában tomboló ítéletidő. Nagy-Britanniában hatan, Németországban ketten vesztették életüket, Franciaországban egy autó vezetője halt meg, miután kocsijára fa zuhant. Európa nyugati részén 120-150 kilométeres sebességű szelek tombolnak. A meteorológiai előrejelzés szerint az éjszaka folyamán Magyarországot is elérheti a vihar, akár száz kilométeres sebességgel is tombolhat majd a szélvihar.

Kidőlt fák

Nagy-Britanniában hat személyt, köztük három gyermeket a kidőlt fák öltek meg. Anglia középső részén egy gépkocsira zuhant egy fa, egy benne utazó tizennégy éves lány életét vesztette, anyja és testvére súlyosan megsebesült. Súlyosan megrongálódott a legújabb brit hadihajó is, amikor Anglia déli részén a viharos tengeren összeütközött egy utasszállító hajóval. Személyi sérülés nem történt, de a haditengerészet közlése szerint súlyos károk keletkeztek a fregatt szerkezetében.

Leállt a hajóforgalom és a légiközlekedés

Németországban két ember, köztük egy holland állampolgár halálát okozta vasárnap az ítéletidő. Düsseldorfban egy kidőlt fa maga alá temetett egy mikrobuszt, amelyben egy holland család utazott, az anya belehalt sérüléseibe. Schleswig-Holstein tartományban pedig egy férfit sújtott halálra a villám. Szintén kidőlt fa okozta egy francia állampolgár halálát is. A férfi kocsijával Párizstól észak fele haladt, mikor autójára fa zuhant. A sofőr a helyszínen meghalt, az autó három utasa súlyos sérülést szenvedett. A túlélőket a tűzoltók szabadították ki az összenyomódott roncsból.

Beomlott a sportcsarnok

A La Manche-csatornán már délelőtt felfüggesztették a komphajó-közlekedést, miután egy Doverből érkezett átkelőhajó a szélviharban nem tudott kikötni a francia Calais-nál és kénytelen volt visszafordulni. Bezárt a boulogne-sur-mer-i és a dunkerque-i kikötő is. Belgiumban is óránként 130 kilométeres sebességet ért el a szélvihar, a kormány felszólította az embereket, ne mozduljanak ki lakásaiból. Antwerpenben beomlott a tízezer nézőt befogadó Sports Palace tetőszerkezetének egy része. Hollandiába az amszterdami Schiphol repülőterén a négy kifutópálya közül hármat le kellett zárni, több járatot töröltek, mások több órás késéssel érkeznek vagy indulnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!