Piroska
-2 °C
5 °C

Ítéletidő Svédországban, Dániában és Hollandiában

2005.01.08. 20:29
Egy halott, egy sérült, több tízezer áram nélkül maradt lakás, akadozó légi, vasúti és vízi forgalom a Hollandián, Dánián és Svédország nyugati részén szombaton átsüvítő szélvihar első mérlege.

A dániai Odensében egy autós életét vesztette, mert járművére zuhant egy hatalmas fa. Odense és Koppenhága térségében különösen sok fát csavart ki a szél. Az ország nyugati részén a több mint 150 kilométer/órás sebességet is elérték a viharos széllökések.

Svédország déli részén leállították a vasúti forgalmat, és az Oresund-szoroson átívelő, Dániát Svédországgal összekötő hídon is szünetelt a közlekedés. Svédország déli és nyugati részén mintegy 46 ezer háztartás maradt elektromos energia nélkül, és a helyi hatóságok arra kértek mindenkit, hogy lehetőleg ne lépjen ki otthonából.

A Svédországból, Dániából, Norvégiából, Nagy-Britanniából és Németországból induló, illetve oda tartó komphajók tucatjai kényszerültek veszteglésre, és számos hajónak horgonyt kellett vetnie a Balti-tenger déli részén, hogy megmeneküljön a vihartól.

Hollandiában egy 17 éves német fiatal sebesült meg a viharban. A fiatalember sárkányrepülővel Zeewolde közelében nyolc méter magasságból lezuhant, s hát- és lábsérülésekkel kórházba kellett szállítani.

A viharos széllökések miatt az amszterdami Schiphol repülőtéren 30-60 percet késtek a repülők. A környéken akadozott a vasúti forgalom a sínekre zuhant fák miatt. Amszterdamban elővigyázatosságból bezárták az összes piacot, hogy elkerüljék az esetleges baleseteket.

Az Északi-tengeren, Dánia nyugati partjától mintegy 100 kilométerre tűz ütött ki egy holland teherhajón. A vészjelzést leadott jármű tizenöt fős legénysége próbálja ugyan megfékezni a lángokat, de arra is készül, hogy szükség esetén elhagyja a hajót. A dániai parti őrség helikoptereket küldött megsegítésükre, de az időjárás nem kedvez a mentésnek.