Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Lavina, hó, földcsuszamlás Európában

2004.12.27. 13:39
A Tátrába és a tiroli Alpokba készülőknek lavinaveszéllyel kell számolniuk. Európa mediterrán országaiban a jelentős mennyiségű csapadék okoz fennakadást. Spanyolországban havazás, Olaszországban a felhőszakadások és a nyomukban jelentkező földcsuszamlások bénítják meg a közlekedést.
Közép-Európa magasabb hegyeiben lavinaveszély, a mediterrán országokban a havazás, a felhőszakadás és a földcsuszamlás okoz rendkívüli helyzetet.

Lavinaveszély a Tátrában

#alt# A Magas-Tátra és a Nyugati-Tátra magaslati térségében hétfőn harmadfokú volt a lavinaveszély. Mérsékeltebb, másodfokú lavinaveszéllyel lehet számolni az Alacsony-Tátrában. Ennél alacsonyabb, elsőfokú lavinaveszély csak a Kis- és a Nagy-Tátra hegyei között lehet.

A Magas-Tátrán november végén végigsöprő orkán okozta károk miatt az idén ugyan kevesebb turistát várnak, de a történtek miatt mindenkit fokozott óvatosságra intenek, hiszen a hegyi turistaösvények egy része a kidőlt fák miatt még járhatatlan, de a már szabaddá tett ösvények többségén sem veszélytelen a közlekedés, ezért azok jelentős részét télen tilos használni. Az utak síkosak, a turistákat lavinaveszély fenyegeti.

Hócsuszamlások Tirolban

Nagy a lavinaveszély a tiroli Alpokban is, figyelmeztetett hétfőn az osztrák lavinafigyelő szolgálat. Főleg 2000 méter fölött várható, hogy önmaguktól hatalmas hócsuszamlások indulnak el.

Hajnal óta félméteres hó esett a kelet-tiroli Dolomitokban, és az erős szél által sodort friss hó különösen rossz kombinációt alkot a már leülepedett régebbi hóval. Máris számos spontán hógörgeteget jelentettek.

A hóhelyzetről bővebben>>>

Havazott Texasban
Szokatlanul erős havazás lepte meg a texasiakat: szombat reggel a déli szövetségi amerikai állam lakói évtizedek óta nem látott hótakaró látványára ébredtek - közölték a helyi meteorológiai szolgálatok. A mexikói határ mentén lévő Brownsville városát és térségét 3,8 centiméteres vastagságú hó borítja. Ezen a vidéken 1895 óta nem hullott a mostanihoz hasonló mennyiségű hó.

A hatóságok azt javasolják a lakosságnak, hogy háziállataikat átmenetileg fogadják be otthonaikba, mert borzasztó hideg várható. Azt is tanácsolják az embereknek, hogy ha nem szükséges, ne keljenek útra. Mindezek a javaslatok vonatkoznak a szomszédos Lousiana állam lakóira is, mert hamarosan ott is igencsak téliesre fordul az időjárás.

Felhőszakadás Olaszországban

Itáliában egy hete tart a kellemetlen téli időjárás: északon a kiadós havazás, míg délen a kitartó esőzések és viharok okoznak gondokat, s csaknem ötezer embert már felkészített a kitelepítésre a polgári védelem a földcsuszamlások veszélye miatt Salerno körzetében, ahonnan hétfőre virradóra már 1500 lakos evakuáltak.

Nápoly kikötőjét hétfőn le kellett zárni a nagy vihar miatt, szünetel a kompközlekedés, s több hajó csak vontató segítségével tudott biztonságosabb helyre húzódni, míg néhány bárka kisodródott a homokos partra. Szünetel a kompközlekedés Palermo és Ustica szigete között, s akadozik a calabriai partokról Szicíliába tartó kompközlekedés is.

Az éjszaka komoly felhőszakadás zúdult Rómára, az erős szél miatt hétfőn délelőtt a fiumicinói repülőtéren a három felszállópályából kettőt le kellett zárni. Molisében az erős széllökések okoztak károkat, míg az északi tartományokban, az Alpokban és a hegyek lábainál erősen havazott, s több helyen komolyan megnőtt a lavinaveszély is az olasz síterepek közelében.

Kisebb földcsuszamlások voltak Róma környékén, a fővárosi körgyűrűt több helyen eltorlaszolta, illetve egysávosra szűkítette a töltésoldalról az autópályára zúduló sárfolyam. Velencében már napok óta magas a víz, karácsonykor 115 centiméteres vízállást is mértek, a történelmi városrészben napok óta gumicsizmákban közlekednek a helyiek és a turisták.

Spanyol hó

#alt# A hatóságoknak kellett kimenteniük kilencezer, hóban rekedt autóst Spanyolország északi részén hétfőre virradóra. Az erős havazás főleg Burgos, León és Palencia városok térségében bénította meg a közlekedést. A hóból kimentett emberek egy részét sportcsarnokokban és közösségi házakban helyezték el. A mentőakcióhoz szükség volt a katonaság bevetésére is.

Jóllehet a hatóságok már napok óta figyelmeztettek a várható hidegfrontra és erős havazásra, a térségben közlekedő autósok 60 százaléka hólánc nélkül indult útnak.