Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Tovább erősödik és pusztít az Ivan hurrikán

2004.09.12. 08:41
Mind gyilkosabb erejűvé válik az Ivan nevű hurrikán, amely szerda óta tombol a Karib-tenger térségében emberek tucatjainak a halálát okozva. A trópusi szélvihart ismét 5-ös fokozatúba, azaz a legpusztítóbb erejűbe sorolták a Saffir Simpson-skálán - jelentette szombaton a Miamiben lévő amerikai országos hurrikánközpont. Az Ivan miután átsöpört Jamaicán, a Kajmán-szigetek és Kuba felé tart.
Grenada után Jamaicában is katasztrofális károkat okozott az Ivan. A szigetországban közép-európai idő szerint szombat hajnalig tizenhatan haltak meg az ítéletidőben. A természeti csapás sújtotta karibi térségekben pedig az eddig ismertetett adatok szerint 44 a halálos áldozatok száma.

Az óránként a 270 kilométeres sebességű széllökésekkel lecsapó Ivan, és a nyomában özönvízszerűen zuhogó eső házakat rombolt le. Különösen Jamaica délkeleti partvidéke szenvedte meg a hurrikán átvonulását: ezen a vidéken a települések utcáit elöntötte az ár, és helyenként derékig és a sár. Az egész szigeten megszűnt az áramszolgáltatás.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a hatalmas zűrzavart kihasználva bandák fosztogatnak Kingstonban, ahol egyébként is meglehetősen magas a bűnözési arány, valamint más városokban is. Sokan azért nem fogadták meg a kormány felhívását, és nem vonultak biztonságos helyre, mert attól tartottak, hogy távollétükben otthonukból a haramiák elrabolnak minden mozdíthatót. A rendőrök szombaton tüzet nyitottak a fosztogatókra, és egyet leterítettek közülük.

Kubában, amely várhatóan az Ivan következő áldozata lesz, lázasan készülnek a trópusi szélvihar fogadására. A kormány 2 millió ember ideiglenes kitelepítése mellett döntött, a vasúti közlekedést máris leállították és a kikötőket bezárták.

José Rubiera, a kubai meteorológiai intézet vezetője úgy vélte: ilyen hatalmas erejű szélvihar eddig még nem közelítette meg a szigetországra azóta, hogy Fidel Castro elnök 1959-ben hatalomra került.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!