Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Az Ivan hurrikán elérte Kubát

2004.09.14. 07:16
A Karib-tenger térségében szerda óta tomboló Ivan hurrikán helyi idő szerint hétfő este elérte Kuba nyugati csúcsát, a Guanahacabibes-félszigetet - közölte a kubai meteorológiai szolgálat.
José Rubiera, a kubai meteorológiai intézet vezetője a televízióban elmondta, hogy a 315 kilométeres óránkénti sebességű széllökések kísérte hurrikán szemének a széle közép-európai idő szerint kedd hajnali háromnegyed egykor érintette Kubát a San Antonio-foknál.

A szélvihar központja várhatóan két-három óra alatt halad át a szigetország e keskeny részén, amely mintegy 350 kilométerre nyugatra fekszik Havannától.

Az elmúlt huszonnégy órában a hurrikán mintegy tizenöt kilométeres sebességgel vándorolt a térségben, így nehéz volt kiszámítani a várható útvonalát.

Védelmi parancsnok

Zil a hurrikánban
Fidel Castro kubai elnök hétfőn örömmel üdvözölte a Kubában "Rettegett Ivanként" emlegetett szélvihar "barátságos magatartását".

"Ivan barátságosan viselkedett" azzal, hogy nyugat felé vette az útját - jelentette ki Fidel Castro Pinar del Rióban, ahol a 78 éves államfő személyesen irányította a védekezési munkákat.

A hurrikán megváltozott útvonala révén nagy kiadásokat takarít meg az ország - közölte az államfő, aki figyelmeztetett a ciklon következtében várható heves esőzésekre. Havannában hétfő óta megállás nélkül zuhog az eső.

A polgári védelem felszólította a lakosságot, hogy újabb rendelkezésig zárkózzon be otthonába.

Ez a ciklon sok tanulsággal járt, főként a szervezés terén - vélte Fidel Castro, aki emlékeztetett, hogy a megelőzési munkálatokhoz több mint 190 000 katonát és 24 000 járművet mozgósítottak, és 1,6 millió lakost telepítettek ki a szélvihar elől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!