Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Szent Izidor a számítástechnika védőszentje

2001.02.07. 13:23
Sevillai Szent Izidor püspököt tervezi a Vatikán az internet-felhasználók és a számítástechnikusok védőszentjének kinevezni. Szent Izidor a középkor legnagyobb iskolamestere volt, az Etymologies című enciklopédiát is ő állította össze.

Sevillai Szent Izidor püspököt tervezi kinevezni az internet-felhasználók és programozók védőszentjének II. János Pál pápa. A Reuters hírügynökség szerint a védőszentet már két évvel ezelőtt a Szentszék figyelmébe ajánlották, ám a pápa mindeddig nem döntött.

Szent Izidor, a számítástechnika védelmezője
Szent Izidor - akit a középkor legnagyobb iskolamesterének neveztek -a hetedik században élt, 600-ban lett sevillai érsek. A kutatók neki tulajdonítják az Etymologies című enciklopédia összeállítását, mely orvostudományról, matematikáról, történelemről és teológiáról szóló címszavakat tartalmazott.

A Szentszéknek is van honlapja

A Vatikán honlapja 1996-ban készült el, a www.vatican.va website-on pápai beszédeket és a katolikus egyház dokumentumait hat nyelven lehet olvasni. A site három szerverét, az arkangyalok után, Mihálynak, Gábrielnek és Raffaelnek nevezték el.

A pápa október 31-én a politikusok és államférfiak égi patrónusának Morus Tamást, angol államférfit és humanistát nevezte ki.