Piroska
3 °C
4 °C

Szükségállapot a bűn új városában

2006.07.04. 11:21
Megelégelte a városban tomboló erőszakot, ezért szükségállapotot hirdetett a mississippi Jackson polgármestere. A fiatalkorúak hétköznap este kilenc után nem mehetnek utcára, de még mindig történnek gyilkosságok.

Egy héttel meghosszabbította a június 22-én bevezetett szükségállapotot a mississippi Jackson polgármestere. Frank Melton egy éve a bűnözés letörésének ígéretével nyerte meg a polgármester-választást, de eddig nem tudott eredményeket felmutatni.

Kijárási tilalom

Mi több, Jackson az Egyesült Államok egyik legerőszakosabb városa lett. Jól példázza ezt, hogy bár egy hete kijárási tilalom volt a városban, július 1-én mégis egy halálos áldozatot és négy sérültet követelő lövöldözés volt a városban.

Melton a gyilkosságok nagy száma miatt döntött úgy két hete, hogy szükségállapotot vezet be. A kényszerintézkedések között a legszigorúbb a fiatalkorúakra vonatkozó kijárási tilalom. Ennek értelmében a 16 éven aluliak hétköznap este kilenc, hétvégén este tíz után nem tartózkodhatnak az utcán.

Még nem érzik a változást

Melton intézkedéseit a város lakói egyelőre jól fogadják. Bár a szükségállapot korlátozza mozgásszabadságukat, bíznak benne, hogy javíthat a közállapotokon - írja a Clarionledger című helyi lap. Igaz, egyelőre nem sok jelét látják a helyzet javulásának.

"Nem tudnám azt mondani, hogy biztonságosabb lett a város" - nyilatkozta a lapnak a 72 éves Geneva Tillman, aki az utóbbi időben már nem mer tornácán üldögélni a bűnözők miatt. Igaz, szerinte pár napnak el kell telnie, hogy érezhető legyen a változás.

Így gondolja ezt Melton polgármester is, aki egészen addig fenntartaná a szükségállapotot, amíg a lakosság "biztonságban nem érzi magát". Persze nehéz megmondani, hogy eredményes-e a szükségállapot. A rendőrség mindenesetre semmilyen összehasonlító adatot nem hajlandó kiadni. Mint mondták, az adatközléssel megvárnák a kijárási tilalom végét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!