Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szükségállapot a bűn új városában

2006.07.04. 11:21
Megelégelte a városban tomboló erőszakot, ezért szükségállapotot hirdetett a mississippi Jackson polgármestere. A fiatalkorúak hétköznap este kilenc után nem mehetnek utcára, de még mindig történnek gyilkosságok.

Egy héttel meghosszabbította a június 22-én bevezetett szükségállapotot a mississippi Jackson polgármestere. Frank Melton egy éve a bűnözés letörésének ígéretével nyerte meg a polgármester-választást, de eddig nem tudott eredményeket felmutatni.

Kijárási tilalom

Mi több, Jackson az Egyesült Államok egyik legerőszakosabb városa lett. Jól példázza ezt, hogy bár egy hete kijárási tilalom volt a városban, július 1-én mégis egy halálos áldozatot és négy sérültet követelő lövöldözés volt a városban.

Melton a gyilkosságok nagy száma miatt döntött úgy két hete, hogy szükségállapotot vezet be. A kényszerintézkedések között a legszigorúbb a fiatalkorúakra vonatkozó kijárási tilalom. Ennek értelmében a 16 éven aluliak hétköznap este kilenc, hétvégén este tíz után nem tartózkodhatnak az utcán.

Még nem érzik a változást

Melton intézkedéseit a város lakói egyelőre jól fogadják. Bár a szükségállapot korlátozza mozgásszabadságukat, bíznak benne, hogy javíthat a közállapotokon - írja a Clarionledger című helyi lap. Igaz, egyelőre nem sok jelét látják a helyzet javulásának.

"Nem tudnám azt mondani, hogy biztonságosabb lett a város" - nyilatkozta a lapnak a 72 éves Geneva Tillman, aki az utóbbi időben már nem mer tornácán üldögélni a bűnözők miatt. Igaz, szerinte pár napnak el kell telnie, hogy érezhető legyen a változás.

Így gondolja ezt Melton polgármester is, aki egészen addig fenntartaná a szükségállapotot, amíg a lakosság "biztonságban nem érzi magát". Persze nehéz megmondani, hogy eredményes-e a szükségállapot. A rendőrség mindenesetre semmilyen összehasonlító adatot nem hajlandó kiadni. Mint mondták, az adatközléssel megvárnák a kijárási tilalom végét.