Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Szivacsos agysorvadásban halt meg a makói kórház egyik orvosa

2006.03.01. 14:02
A Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrum elnöke nem cáfolta és nem is erősítette meg az egyik kereskedelmi televízió értesülését. Magyarországon évente tíz-tizenöt esetet regisztrálnak, ezek azonban egymástól elszigetelten jelentkeznek.

Meghalt az a férfi, akit szivacsos agysorvadás tüneteivel kezeltek a szegedi neurológiai klinikán - értesült szerdán az RTL Klub. Lonovics János, a Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrum elnöke az MTI-nek elmondta: nem adnak ki információt az üggyel kapcsolatban, így nem cáfolta és nem erősítette meg a kereskedelmi csatorna értesülését. A férfi - a makói kórház egyik orvosa - tavaly ősszel került a szegedi neurológiai klinikára szivacsos agysorvadás tüneteivel.

A Szegedi Tudományegyetemtől az MTI telefaxon megkapta a kezelőorvos ismertetését a betegség lefolyásáról. E szerint a Creutzfeldt-Jakob kór vezető tünete a progresszív elbutulás, amely 36-65 éves korban fordul elő és egymillió ember közül egy-kettőt érint évente. A kór jelentkezhet elszórtan, lehet orvosi eredetű vagy öröklött. Tünetei között szerepel fokozatos elbutulás, személyiségváltozás, emlékezet- és magatartászavarok; a betegség két hónap - három éven belül halálhoz vezet.

A betegség nem terjed emberről emberre, Magyarországon évente tíz-tizenöt esetet regisztrálnak, ezek azonban egymástól elszigetelten jelentkeznek. A kór kialakulásáért legnagyobb valószínűséggel felelősnek tartott fertőző természetű fehérjéket, a prionokat, a szarvasmarhák is hordozhatják. A betegség eredete nagyon nehezen követhető vissza, mert a lappangási idő öttől akár húsz évig is terjedhet.