Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Négyméteres hóval küzdenek a japánok

2006.01.12. 17:07
Japánban december eleje óta rekord mennyiségű hó esett. Többszáz ember és rengeteg település megközelíthetetlen, a hóeltakarítást napi 24 órában végzik. Az ítéletidő eddig 81 halálos áldozatot követelt. A kormány rendkívüli támogatások kiutalására tett ígéretet.

Niigata prefektúrában az erős havazás megakadályozta a helikoptereket abban, hogy Cunan városába repüljenek, és onnan otthonaikba szállítsanak legkevesebb tíz tanárt, akik egy elemi iskolában rekedtek, közölte csütörtökön Szato Noboru helyi rendőrségi tisztségviselő.

A niigatai rendőrség szakértőkkel tanácskozik arról, hogyan lehetne megközelíteni a cunani iskolát szárazföldön. Összesen mintegy 200-an rekedtek a városban, mert az odavezető egyetlen utat csaknem négyméteres hó borítja. Az út megtisztításán a japán önvédelmi erők fáradoznak. Csütörtök kora délután a katonák egy kilométernyire voltak a várostól. Cunan víz- és áramellátása, távközlési szolgáltatásai rendben működnek - közölte a rendőrségi illetékes.

Cunanban 394 centiméter magasan áll a hó, amivel a város megdöntötte az 1996 januárjában mért 302 centiméteres rekordot.

Szaké Akijama kerületében 124 háztartást, közel 300 embert vágott el a hó a külvilágtól. „A hókotrók az elkövetkező három nap 24 órájában folyamatosan takarítják majd az utakat” – mondta el Sigeru Nakazava a helyi hatóságok képviseletében. „Reméljük, hogy az autópályák mihamarabb járhatóvá válnak” – tette hozzá. A falu lakói felkészülten várták a telet, így alapvető élelmiszerben nem szenvednek hiányt.

December eleje óta 81-en haltak meg Japán 17 prefektúrájában hó okozta balesetekben, jelentette a Kyodo japán hírügynökség. A halálos áldozatok 80 százaléka 60 évnél idősebb volt. A japán meteorológiai szolgálat közlése szerint országszerte 47 helyen mértek rekord nagyságú havat januárban.

A japán Times Online beszámolója szerint a 80 éves Kioko Hazegavára háza előtt talált rá a rendőrség. Hazegavát addigra teljesen ellepte hó, életét már nem tudták megmenteni. Halálát az okozta, hogy egy óriási tábla segítségével, egyedül próbálta megakadályozni a hó feltorlódását háza tetején, mivel egyedül élt, senki nem tudott segítségére sietni.

A japán kormány bejelentette, hogy a károk felmérése még zajlik. „Külön segítségre számíthat majd az idősebb korosztály, akik a kisebb települések lakosságának többségét adják” – mondta el Kazu Kitagava közlekedési miniszter. Már most ígéretet tett rá, hogy az állam segít közüzemi számláik rendezésében.

A minisztérium kedvezményes hitelekkel támogatja majd a károsult kis- és középvállalkozásokat is.