Judit
2 °C
7 °C

Nagy erejű földrengések Japánban

2004.09.06. 08:51
Harmincnyolc ember sérült meg a két, nagy erejű földrengésben, amely vasárnap rázta meg Japán nyugati részét.
A Richter-skála szerinti 6,9-es nagyságú földmozgást, amelyet öt órával később egy 7,3-as nagyságú követett, legerősebben a fővárostól 450 kilométerre nyugatra fekvő Vakajama prefektúra ritkán lakott térségeiben lehetett érezni, de Oszakában, Kiotóban és Nagojában is észlelték. Tokióban kilengtek a felhőkarcolók.

Mindkét földrengés epicentruma mintegy 10 kilométerrel a tengerfenék alatt volt, csaknem 130 kilométerre a part menti prefektúrától. A legtöbben a második földlökésben sérültek meg. A földrengések miatt 600 otthonban megszűnt az áramszolgáltatás és rövid időre leállították a gyorsvasút közlekedését.

A japán meteorológiai intézet eközben arra figyelmeztette a lakosságot, hogy a Kelet-kínai-tenger felől érkezett Songda tájfun, amely vasárnap elérte Okinava szigetét, óránként 144 kilométeres sebességgel most Kjúsú felé tart.

A pusztító erejű forgószélben eddig 21 ember sérült meg és háztartások tízezrei maradtak áram nélkül - jelentette az NHK televízió. A tájfun a japán szigetek nyugati partjai mentén halad tovább, heves esőzésekkel és földcsuszamlásokkal fenyegetve a földrengés sújtotta a térséget.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?