Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A japán trónörökös és a diszkrét média

2001.10.20. 15:58
Diszkrét - ezzel a szóval lehet jellemezni a Reuters munkatársa szerint a média és a megszületendő japán trónörökös viszonyát. Maszako koronahercegnő ugyanis 1999-ben egyszer már terhes volt, a nagy csinnadrattával bejelentett és végigkövetett első terhesség azonban vetélésben végződött.

A japánok és a média is szeretné, ha már megszületne trónörökösük: ugyanis akkor visszafogottságukat sutba dobhatják, és képek tucatjait közölhetik majd lapjaik címoldalán, a közönség pedig "fogyaszthatja" az eseményt. A japán média Maszako koronahercegnő terhességét diszkréten kezeli: a hercegnő 1999-es terhessége ugyanis vetélésben végződött - részben a kialakult médiacirkusz miatt is, mondják a szakértők.

'A média nagyon-nagyon óvatos'

Hironomiya herceg és Maszako hercegnő
Most csupán a konzervatív Sankei Shimbun merte címlapra helyezni szerdán az országba látogató svéd Viktória hercegnővel és férjével közösen készített fényképet, a többi lap valahova hátra a politikai, gazdasági hírek után, a társadalmi oldalra helyezte a képet.

Az utód, akinek létezését májusban jelentette be a japán királyi ház, novemberben vagy december fog megszületni, addig is a "média nagyon-nagyon óvatos" nyilatkozta Miiko Kodama, a Musashi Egyetem női szakértője. "A legfontosabb dolog, most, hogy az utód biztonságban megszülessen. De születése után ez megváltozik" - mondta a szakértő.

A japán királyi házba 1965 óta nem született fiú

A média még a baba nemének találgatásával sem foglalkozik. Azt érdemes megjegyezni, hogy a japán királyi házba 1965 óta nem született fiú (akkor a jelenlegi trónörökös öccse, Akishino született), így a politikusok komolyan foglalkoznak azzal a törvénymódosítási lehetőséggel, mely a királyi ház női tagjainak is lehetővé tenné a trón öröklését.

Utódban azért nincs hiány: a trón örököse Maszako koronahercegnő férje, a 41 éves Naurhito. Ha a születendő baba fiú lesz, akkor a trón öröklése biztosítva lesz, ha lány, akkor Akishino lesz esélyes az uralkodásra.

A születés időpontjának közeledésével nőnek a babacikkekkel foglalkozó cégek részvényei

Míg a média diszkréten kezeli a hercegnő terhességének ügyét, a részvénypiac szégyentelenül kihasználja a kedvező híreket: a születés közelgő dátumát sokan vásárlási kifogásként használják. Így szerdán a baba kozmetikai cikkeket gyártó Pigeon Corp. részvényei a tokiói tőzsdén egyéves magasságot értek el: 4,08 százalékos növekedéssel 1403 jennél állt meg egy részvény értéke. A Combi Corp. - babaüléseket és babakocsikat gyárt - részvényei pedig 3.26 százalékkal növekedtek.