Ágnes
-5 °C
2 °C

Budibilding-irányzat Japánban

2002.10.29. 07:43
Japánban újabb lendületet vett a WC-fejlesztés. A zsúfolt országban a piackutatók szerint ez az egyetlen hely, ahol a japánok igazán egyedül lehetnek, ezért hajlandóak jelentős összegeket költeni az egyre inkább multifunkcionálissá váló csészékre. A legújabb irányzat szerint a mellékhelységekbe házi egészségügyi mérőegységeket építenének.
Aki azt hiszi, hogy a WC mindig csak egyfunkciójú használati tárgy marad, alaposan téved. Itt vannak a japánok, hogy erről a tévedésről meggyőzzenek bennünket.

3000 euróért árulják

A felkelő Nap országában ugyanis valóságos háború alakult ki e közhasznú szerkezet továbbfejlesztésével kapcsolatban. Már most működnek olyan "intelligens" változatai, amelyek meg tudják állapítani a használó súlyát, magasságát, kiküszöbölik a nem kívánatos szagokat, vagy fluoreszkáló fényt bocsátanak ki. Mindezt csekély 3000 euróért kínálják a magára adó embernek.

Az egyetlen hely

Jelenleg dolgoznak olyan alkalmatosság tervén, amelyik automatikusan felemeli a fedelét, amikor emberi jelenlétet észlel, megszólaltatja a kívánt dallamot, beállítja a helyiség hőmérsékletét, vagy méri a cukorszintet a vizeletben. "Egy japán otthonban az egyetlen hely, ahol az ember nyugodtan egyedül lehet, az a mellékhelyiség" - jelentette ki Igucsi Maszahiro, az Inax piackutató cég főnöke a madridi El Paísnak.

Fogékonyak az új iránt

A japánok 125 millióan vannak, ez megmagyarázza a fejlesztésben elért gyors eredményeket - amihez, természetesen az is hozzájárul, hogy ez a nemzet rendkívül fogékony a praktikus újdonságok iránt. A kutatók a horizonton már olyan mellékhelyiségeket látnak, amelyek valóságos egészségügyi ellenőrző központokká válnak, vérnyomást, szívritmust, anyagcserét mérnek. Sőt, távlatokban még tanácsokkal is ellátják a belátogatót.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!