Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Budibilding-irányzat Japánban

2002.10.29. 07:43
Japánban újabb lendületet vett a WC-fejlesztés. A zsúfolt országban a piackutatók szerint ez az egyetlen hely, ahol a japánok igazán egyedül lehetnek, ezért hajlandóak jelentős összegeket költeni az egyre inkább multifunkcionálissá váló csészékre. A legújabb irányzat szerint a mellékhelységekbe házi egészségügyi mérőegységeket építenének.
Aki azt hiszi, hogy a WC mindig csak egyfunkciójú használati tárgy marad, alaposan téved. Itt vannak a japánok, hogy erről a tévedésről meggyőzzenek bennünket.

3000 euróért árulják

A felkelő Nap országában ugyanis valóságos háború alakult ki e közhasznú szerkezet továbbfejlesztésével kapcsolatban. Már most működnek olyan "intelligens" változatai, amelyek meg tudják állapítani a használó súlyát, magasságát, kiküszöbölik a nem kívánatos szagokat, vagy fluoreszkáló fényt bocsátanak ki. Mindezt csekély 3000 euróért kínálják a magára adó embernek.

Az egyetlen hely

Jelenleg dolgoznak olyan alkalmatosság tervén, amelyik automatikusan felemeli a fedelét, amikor emberi jelenlétet észlel, megszólaltatja a kívánt dallamot, beállítja a helyiség hőmérsékletét, vagy méri a cukorszintet a vizeletben. "Egy japán otthonban az egyetlen hely, ahol az ember nyugodtan egyedül lehet, az a mellékhelyiség" - jelentette ki Igucsi Maszahiro, az Inax piackutató cég főnöke a madridi El Paísnak.

Fogékonyak az új iránt

A japánok 125 millióan vannak, ez megmagyarázza a fejlesztésben elért gyors eredményeket - amihez, természetesen az is hozzájárul, hogy ez a nemzet rendkívül fogékony a praktikus újdonságok iránt. A kutatók a horizonton már olyan mellékhelyiségeket látnak, amelyek valóságos egészségügyi ellenőrző központokká válnak, vérnyomást, szívritmust, anyagcserét mérnek. Sőt, távlatokban még tanácsokkal is ellátják a belátogatót.