Emőke
-4 °C
9 °C

Hercegkisasszony született a japán császári családba

2001.12.03. 10:45
Hercegkisasszonnyal bővült december elsején a japán császári család: a trónörökös, Naruhita és felesége, Masako első gyermekének nevét a héten egy ősi rítus után ejti majd ki először Akihito császár. A trónörökösödési gondok miatt a törvényhozók az alkotmány módosításán gondolkodnak.

Nyolc év házasság után megszületett a japán hercegi pár, Naruhita és Maszako első gyermeke, egy kislány. A három kilóval született gyermeknek egyelőre nincs neve: a japán szokások szerint nevét születése után hét nappal, első fürdésekor kapja meg. A rituális első fürdésre ezen a héten, pénteken kerül sor: egy ősi szöveget olvasnak majd fel a tisztálkodás alatt, a 'tudósok' pedig egy fanyíllal űzik el a rossz szellemeket. A fürdés után maga a japán császár, Akihito nevezi el a gyermeket.

Segít a gazdaságon a jó hír

A rossz gazdasági hírekkel terhelt japánok a kislány születését kitörő örömmel fogadták: a jó hírtől remélik a gazdasági légkör javulását is. A média és az emberek is kitüntetett figyelemmel követték az eseményeket: a szülés hírére a tévé- és rádióállomások félbeszakították adásukat, a napilapok különkiadásokkal jelentek meg.

A császári palota kapuinál tömeg gyűlt össze, a negyedet, ahol a szülés előtt a hercegi pár élt, óriási üdvözlő plakátokkal díszítették ki. Vasárnap közel negyedmillió ember gyűlt össze a császári palota előtt, mindenki igyekezett egy üdvözletet, jókívánságot beírni az üdvözlő könyvbe.

Lehet, hogy császárnő született

Maszako hercegnő 1999-ben esett először teherbe, sokak szerint a média nyomása miatt azonban a terhesség vetéléssel végződött. A mostani terhességet a média nagyon óvatosan kezelte, a hercegnőt kevés alkalommal szerepeltették az első oldalon.

A császári családban igazából egy kisfiú születése oldott volna meg minden gondot. A családnak ugyanis a trón és a császári cím továbbadására is gondolnia kell, a családba viszont 1965 óta (ekkor született a jelenlegi trónörökös öccse) nem született fiú utód. Egy generációra a trón átadása megoldott, Naruhita a következő császár. A törvényhozók azon gondolkodnak: módosítsák-e úgy az alkotmányt, hogy nők számára is lehetővé tegyék a trón öröklését. Ki tudja, lehet hogy egy császárnő született december elsején?