Adorján, Adrián
4 °C
8 °C

Több mint kétszáz utórezgés Japánban

2003.05.27. 09:29
A hétfői nagyerejű földrengés után több mint kétszáz utórezgést észleltek Japánban, ezek közül nagyjából kilencvenet a lakosság is érzékelt. A legerősebb utórezgés a Richter-skála szerint 4,9-es erősségű volt.
Több mint kétszáz utórezgést észleltek Japánban a hétfői nagy erejű földrengést követően. A Japán észak-nyugati részét sújtó, tengeri epicentrumú, a Richter-skála szerinti 7 erősségű földrengés volt a legkomolyabb földmozgás, amelyet 2002 márciusa óta a szigetországot sújtotta. Akkor 7,2 fokot mértek a műszerek.

A hétfőről keddre virradó éjszaka folyamán 213 utórezgést regisztráltak, ezek közül legalább 90-et a lakosság is érzékelt. Az utórezgések legerősebbje 4,9 fokos volt a Richter-skála szerint. A japán meteorológiai intézet várható keddi és szerdai utórezgésekre figyelmeztetett. A földrengés halálos áldozatot nem követelt. A japán rendőrség keddi közlése szerint összesen 104-en sebesültek meg, közülük 11-en szenvedtek komolyabb töréseket, de senki sincs életveszélyben. Összesen 141 ház rongálódott meg, 63 esetben jelentettek földcsuszamlásokat és négy helyen kisebb tűz is kiütött.

A szakértők úgy vélik, hogy a fölrengésnek azért nem lettek súlyosabb következményei, mert epicentruma 71 kilométerrel a tenger alatt, Mijagi prefektúra partjaitól 20 kilométerre volt. Kedd reggelre 80 százalékban helyreállt a nagy sebességű vonatok közlekedése Tokió és a földrengés által legjobban érintett város, Szendai között. Szendai és Morioka között több vasúti hídon repedés keletkezett. Nem sérült meg az onagavai nukleáris reaktor, amely a földrengés észlelésére automatikusan leállította működését.