Géza
-11 °C
-4 °C

Hanyagság okozta a japán atomerőmű-balesetet

2004.08.10. 10:25
A hűtőcsövek biztonsági ellenőrzését augusztusban akarták elvégezni a japán mihamai atomerőműben, miután szakértők korábban figyelmeztettek a veszélyre. Hétfőn négy ember meghalt, heten megsérültek, amikor eltört egy turbina hűtőrendszerének egyik csöve.
A japán rendőrség feltételezése szerint hanyagság okozta a mihamai atomerőmű balesetét, közölte kedden Mijamoto Fuminaga, Fukui prefektúra rendőrségének szóvivője.

Nukleáris biztonsági kérdésekben jártas szakértők már hónapokkal korábban figyelmeztették az erőmű vezetőit, hogy veszélyes az a hűtőcső, amely utóbb a végzetes balesetet okozta, de a létesítmény vezetői nem végeztették el a rég esedékes felülvizsgálatot és karbantartást.

Kokado Akira, a Kansai Electric Power Co. Inc. áramszolgáltató nagyvállalat - az erőmű üzemeltetője - helyettes üzemigazgatója beismerte: az ellenőrzést végző magáncég 2003 áprilisában figyelmeztette a vezetőséget, hogy a hűtőcsövek alapos biztonsági ellenőrzésre szorulnak. - Éppen ebben a hónapban akartuk elvégezni az ellenőrzést - közölte sajtóértekezletén.

Négy ember meghalt, heten pedig megsérültek hétfőn a Tokiótól 320 kilométerre északnyugatra lévő mihamai erőműben, mert eltört egy turbina hűtőrendszerének egyik csöve, amely forró vizet, illetve gőzt szállított, és gőz lövellt ki a turbinaházba. Illetékesek közlése szerint radioaktív anyagok nem kerültek a környezetbe, ezért nem ürítették ki a 11 500 lakosú várost.