Konrád
8 °C
26 °C

Földrengésbotrány Japánban

2006.04.26. 09:15
Egy híres japán építész költségmegtakarításként csaknem száz épület tervezéséből kihagyta a földrengésbiztosságot javító munkákat, miközben igazolta ezek meglétét. Nyolc embert - köztük egy építőipari cég vezetőjét is - őrizetbe vettek.

Épületek földrengésbiztossági adatainak meghamisításával kapcsolatban őrizetbe vettek nyolc embert, köztük egy neves építészt szerdán Japánban.

Közfelháborodást váltott ki a távol-keleti országban, amikor kiderült, hogy az országban több tucatnyi magas lakóépület és szálloda földrengésbiztossági adatairól hamis igazolást adtak ki a tervezők, és ezek az épületek valójában egy közepes nagyságú rengéstől már összedőlnének.

Az ügy fő gyanúsítottja Aneha Hidecugu országosan elismert építész, de az őrizetbe vettek között van annak az építőipari cégnek a vezetője is, amely Aneha egyik megbízottja volt. Japán sajtójelentések szerint az illetőket hivatalosan nem közvetlenül az üggyel kapcsolatban vették őrizetbe, hogy a nyomozás alaposabb lehessen.

Aneha - akitől azóta már megvonták a működési engedélyt - tavaly bevallotta, hogy költségmegtakarítás végett csaknem száz épület tervezéséből kihagyta a földrengésbiztosságot javító munkákat, miközben igazolta ezek meglétét.

A Richter-skála szerint hatosnál erősebb földrengéseknek mintegy 20 százaléka Japánt sújtja a világ országai közül.