Klaudia
-4 °C
2 °C

Felmentették a Japcsit

2005.07.18. 19:25
Felmentette a moszkvai bíróság esküdtszéke a kettős gyilkosság vádja alól az egyik legismertebb orosz maffiavezért. Az Egyesült Államokban és a Szovjetunióban is elítélt Ivanykov vádlói fellebbeznek.

Ártatlannak találta az esküdtszék a kettős gyilkossággal vádolt Vjacseszlav Ivanykovot. A vágott szemei miatt Japcsi (Japoncsik) néven ismert maffiózó akár már kedden szabadulhat az előzetes letartóztatásból, illetve a rendőri megfigyelés alól.

A Japcsi tíz évet ült szovjet börtönökben, mígnem 1991-ben egy bíró megvesztegetése révén szabadult. 993-ban Brooklynban bukkant fel New Yorkban, ahol 1995-ös letartóztatásáig sarcolta az orosz közösséget. Az FBI azzal gyanúsította, hogy Amerikából ellenőrzi az Oroszországba irányuló kábítószerforgalmat, és egységbe próbálja szervezni az orosz maffiák amerikai vadhajtásait. Végül egy brooklyni szövetségi bíróság 1997-ben bűnszövetkezetben elkövetett zsarolásért - a Summit International befektetési tanácsadócég orosz ajkú tulajdonosainak 3,5 milliós dolláros megzsarolásának kísérletéért - , valamint fiktív házasságért ítélte el.

A 2004 júliusában szabadult maffiózót az Egyesült Államok azonnal kiadta Oroszországnak, ahol a moszkvai ügyészség még 2000-ben, távollétében vádat emelt ellene gyilkosság miatt.

Marija Szemenyenko ügyész megfellebbezi az esküdtszék döntését. Ivanykovo ügyvédjei viszont elégedetten állapították meg, hogy ilyen ítéletre számítottak, mivel a vád "bizonyítékai teljességgel alaptalanok" voltak.

Oroszországban az Egyesült Államoktól eltérően az ügyésznek joga van megfellebbezni az esküdtek döntését. Szakértők több gyenge pontot látnak az esküdtszéki bíráskodásban. Egyrészt gyengíti az esküdtszékbe vetett bizalmat, hogy a fellebbezések nyomán olykor más esküdtszék ellentétes véleményt mond ki, sőt az ügyészség néha addig folytatja a fellebbezést, amíg számára kedvező ítélet nem születik. A másik problémát az okozza, hogy a bűnözőktől rettegő esküdteket könnyen meg tudják vásárolni, így esély sincs a részrehajlástól mentes ítélkezésre.