Kollektív öngyilkosság Japánban: kilenc halott

2006.03.10. 09:50
Kilencen követtek el újabb kollektív öngyilkosságot Japánban, a rendőrség gyanúja szerint a két különböző csoport tagjai az interneten beszélték meg akciójukat.

Mint a rendőrség pénteken közölte, öt férfi és egy nő (valamennyien huszonévesek) holttestét egy autóban találta meg a rendőrség péntek hajnalban Csicsibu településen, Tokiótól mintegy 80 kilométerre északnyugatra. Az öngyilkosok faszenet égettek a lezárt járműben, és az így keletkezett széngáz végzett velük.

Egy másik, egy férfiból és két nőből álló csoport még szerdán követett el kollektív öngyilkosságot a Tokiótól 575 kilométerre északnyugatra fekvő Aomoriban. A három 20-30 év körüli fiatal hasonló módszerrel végzett önmagával. A Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint egy kórházban találkoztak, és ott közölték szándékukat, hogy meg akarnak halni. Búcsúlevelet nem hagytak hátra, de a a rendőrség gyanúja szerint a két különböző csoport tagjai az interneten beszélték meg akciójukat.

Tavaly 91-en követtek el hasonló, előzőleg a világhálón - egymást addig nem ismerő emberek között - megbeszélt öngyilkosságot Japánban, csaknem kétszer annyian, mint 2004-ben, amikor 55-en választották ezt a halált. 2003 óta, amikor a hatóságok először regisztrálták az internetes kollektív öngyilkosságokat, megháromszorozódott az ilyen cselekedetek száma.

Ezt a jelenséget a 90-es évek végén figyelték meg először világszerte, Guam szigetétől Hollandiáig. A legtöbb internetes öngyilkosság Japánban történt, amely amúgy is élen jár az öngyilkosságok tekintetében. A szigetországban 2004-ben több mint 32 ezren váltak meg önszántukból életüktől.

  • Hírek
  • Árfolyam