Gusztáv
-4 °C
1 °C

Influenzajárványra készül az Európai Bizottság

2005.07.31. 19:21
Az Európai Bizottság fel akarja készíteni az uniós tagállamokat egy világméretű influenzajárványra: ennek kitörését ugyanis az utóbbi hónapok eseményei nyomán szakértők minden korábbinál valószínűbbnek tartják, írja legutóbbi számában a Brüsszelben megjelenő, European Voice című hetilap.
A hírügynökségek éppen vasárnap adtak hírt arról, hogy Oroszország után a vele szomszédos Kazahsztán északi részén is megjelent a korábban többnyire csak Délkelet-Ázsiában pusztító madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusa. A szóban forgó vírus a legagresszívabbak közé tartozik, és Délkelet-Ázsiában két év alatt hatvan áldozatot szedett.

Mint a European Voice írja, a Nemzetközi Egészségügyi Szervezet (WHO) szakértői júniusban figyelmeztettek, hogy a H5N1 vírustörzs olyan mutáción ment át, amelynek nyomán valószínűleg az eddiginél is fertőzőbb az emberekre nézve. A járvány akkor tör majd ki, ha a vírus immár emberről emberre is terjedni fog, azaz nem pusztán fertőzött madarak terjeszthetik.

A lap szerint az Európai Bizottság még az év vége előtt egyfajta "vezetői gyakorlatot" tart majd annak tesztelése végett, hogy miként működnek a kommunikációs csatornák a nemzeti hatóságok között egy influenzajárvány, illetve egy lehetséges terrorista támadás esetén.

Emellett bizottsági illetékesek jelentést készítenek arról, mennyire felkészült Európa a különböző egészségügyi veszélyekre, s ezt a nyári szünet után megvitatják majd a különböző uniós munkacsoportokban.

"Miután a WHO nyomatékos figyelmeztetéseket adott ki a küszöbön álló influenzajárványról, nagyon fontosnak vélem ezen előkészületek megtételét" - nyilatkozta a lap hasábjain Markosz Kiprianu, az EU-bizottság egészségügyi kérdésekért felelős tagja.