Mátyás
-6 °C
1 °C

Kórházi részleg játékszenvedély-betegeknek

2003.11.03. 16:46
Elsőként a budapesti Nyírő Gyula Kórházban nyílt önálló kórházi részleg a játékfüggőknek. Az új részlegre senki sem adott anyagi támogatást, noha a nyerőautomaták terjedésével egyre több a játékszenvedély-beteg.
Az országban elsőként a játékszenvedély-betegek gyógyítására önálló részleget nyitott a Nyírő Gyula Kórház pszichiátriai osztálya hétfőn. Az orvosok tapasztalatai szerint ez az erős függőség az utóbbi tíz évben mind többeket és egyre fiatalabbakat érint. Németh Attila főorvos közölte, hogy a világon a lakosság 1,3-3 százaléka szenvedélybeteg, Magyarországon pedig a kilencvenes évektől, a nyerőautomaták elterjedésével, fokozatosan emelkedett a függőség miatt kezelést kérő betegek száma.

Elsősorban a hozzátartozók jelentkeznek

A főorvos - aki évek óta foglalkozik a szenvedélybetegekkel is - tapasztalatairól beszámolva elmondta, hogy elsősorban a betegek hozzátartozói jelentkeznek az orvosoknál, amikor a családnak "már éves jövedelmét meghaladó tartozása van, mikor már átíratta lakásukat a maffia, vagy életveszélyesen megfenyegették a beteget".

Támogatás nélkül

A gyógyuláshoz vezető út első lépésének Németh Attila azt tartotta, hogy az illető felmérje betegségét. A főorvos arról is tájékoztatott, hogy az alkoholbetegeknél már jól bevált Minnesota-modellt adaptálták a szenvedélybetegekre. Három hónapos benntartózkodásukat folyamatos foglalkoztatás, szigorú keretek jellemzik.

Németh Attila általa "ünneprontónak" nevezett beszédében szólt arról, hogy sehonnan nem kaptak támogatást. Úgy vélte: az egészségügyi tárca vagy a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium, valamint a kaszinók és a szerencsejátékból komoly jövedelemhez jutó szervezetek "támogathatnák romeltakarító vagy inkább restauráló munkájukat", ahogy egyes külföldi országokban az alkohol- és dohányipar támogatja az egészségügyi ellátást.

Egyik függőség erősíti a másikat

Hangsúlyozta, hogy a játékszenvedély személyiségromboló, s javaslata szerint játékgépet csak ott lenne szabad elhelyezni, ahova fiatalkorúak nem mehetnek be, s ahol nem lehet alkoholt fogyasztani, mert "az egyik függőség erősíti a másikat". Vélekedése szerint a lottón kívül kevesebb haszon származik az államnak a szerencsejátékból, mint amennyi kár következik a betegek számának emelkedéséből.

Az osztályvezető orvos, Csorba Csilla közölte: jelenleg öt beteg, főként értelmiségi várja osztályukon a gyógyulást, köztük egy családos középkorú nő is, aki alkohol- és játékfüggésben szenved.