Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Játékpénzzel vertek át magyar hitelfelvevőket Olaszországban

2006.01.25. 11:55
Harmincmillió forintot bukott harminc magyar egy ígéretesnek tűnű hitelfelvételen. 150 millió eurót kaptak játékpénzben, cserébe 27 millió forint értékű euró valódi pénzt adtak előlegként.

Eljárást folytat a rendőrség ismeretlen tettesek ellen, akik játékpénzekkel vertek át és 30 millió forinttal károsítottak meg harminc magyar hitelfelvevőt a közelmúltban Olaszországban, közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója szerdán Pécsen.

Kedvező hitelt ígértek

Egy hitelügyletekkel is foglalkozó pécsi iroda kedvező hitellehetőséget kínált ingatlanok vételére, felújítására. Az ajánlatra 30 baranyai jelentkezett, akik összesen 625 millió forint értékű eurót vehettek volna fel 15 évre, 3,25 százalékos kamatra úgy, hogy a futamidő lejártáig csak a kamatokat, majd azt követően a teljes tartozást kellett volna visszafizetniük, mondta az ügy részleteiről sajtótájékoztatón Kertész János.

A hiteligénylők tavaly decemberben a pénzért egy, az irodával kapcsolatban álló és olaszországi összeköttetésekkel rendelkező budapesti férfi közreműködésével Padovába utaztak, ahol találkoztak a közvetítő állítólagos olasz ismerősével, aki azt mondta nekik: csak akkor kaphatják meg a pénzt, ha önrésznek felmutatnak 32 millió forint értékű eurót.

Többször is kimentek

A csoport hazajött, itthon a budapesti férfi megígérte nekik, meghitelezi számukra a szükséges önerőt, így néhány nappal később újra Olaszországba utaztak. Ott azonban a férfi azt mondta olasz ismerősének, az összeget csak azután utalja át a számlájára, ha az üzletet megkötik. Ekkor a két férfi összeveszett, a magyar csoport pedig újra hitel nélkül tért haza.

A társaság néhány tagja január 19-én, már a budapesti férfi nélkül utazott Padovába, a szükséges önerőből mintegy 27 millió forint értékű eurót vittek magukkal, amelyet egy őket elkísérő vállalkozó 10 százalékos kamatra adott számukra. Úgy gondolták, a pénz kevesebb, de ez is elég lesz a szerződések megkötésére. Szállodában találkoztak az olasz férfival, akivel egy fiatalember és egy állítólagos ügyvéd is volt. A magyaroknak messziről mutattak egy pénzzel teli táskát, és leültek elintézni a papírmunkát.

Játékpénz

Az olasz partnerek azonban egyszer csak felálltak az önrésszel, és elhagyták a termet. Egyikük otthagyta a kabátját és a pénzes táskát, így a magyarok megnyugodtak, vissza fognak térni. Nem így lett. A hitelfelvevők egy idő után kinyitották a táskát, amelyben 150 millió játékeuró volt. A károsultak feljelentést tettek először a padovai, majd a baranyai rendőrségen, itthon maradt társaikkal pedig tudatták: becsapták őket.

A rendőrségnek azt kell tisztáznia, kinek, milyen szerep volt a csalásban, de az ügy valószínűleg átkerül az olasz rendőrséghez.