Ágnes
-1 °C
2 °C

Ötezer halottja van az indonéziai földrengésnek

2006.05.29. 08:37
Mintegy ötezer ember halt meg a szombati indonéziai földrengésben. Négyezer épület romba dőlt, a sebesültek számát húszezerre teszik. A jávai földrengés a legsúlyosabb természeti csapás a cunami óta. Jakarta vasárnap segítséget kért a nemzetközi közösségtől. Az első ENSZ szállítmányok már meg is érkeztek.

Legalább 4983 halottja van az indonéziai földrengésnek a szociális ügyek minisztériumának hétfői bejelentése szerint.

Nincs magyar áldozat
Dr. Busztin György, Magyarország jakartai nagykövete az MTI-nek elmondta: nagy biztonsággal kijelenthető, hogy nincs magyar áldozata a katasztrófának, mivel sem egyénileg, sem csoportosan érkezett magyar turistákról nincs tudomásuk, akik a földmozgás térségében tartózkodnának. Yogyakartában egyetlen magyar állampolgár él, de magában a városban nem keletkezett számottevő kár.

A Richter-skála szerint 6,2-es erősségű földmozgás helyi idő szerint szombaton reggel következett be a sűrűn lakott Jáva szigetén. Epicentruma a turisták által kedvelt egykori királyi várostól, Yogyakartától mintegy 30 kilométerre délre, a tengerfenék alatt volt.

Yogyakartában legalább négyezer épület romba dőlt, a sebesültek számát húszezerre teszik.

Ez volt a délkelet-ázsiai országot sújtó legpusztítóbb természeti csapás a 2004. decemberi szökőár óta, amelynek következtében mintegy 170 ezer ember halt meg vagy tűnt el Indonéziában. A szombati földmozgás nem okozott cunamit.


Klikk a képre! (05.27)

Jakarta vasárnap segítséget kért a nemzetközi közösségtől a katasztrófa okozta károk enyhítéséhez, hogy csökkenteni tudják a központi és a helyi kormányzatra nehezedő nyomást.


Nézze meg képeinket! (05.29)

Hétfőn már meg is érkezett a délkelet-ázsiai országban az ENSZ első segélyszállítmányát szállító repülőgép. A szállítmány ivóvízből, sátrakból, tűzhelyekből és főzőedényekből áll.