Auguszta
-4 °C
2 °C

Jól van a yogjakartai magyar

2006.05.28. 20:18
Közvetett utakon sikerült elérni a földrengés sújtotta Yogjakartában élő magyart, a férfi és családja jól van, közölte a jakartai nagykövet. Három magyar orvoscsapat elindult a térségbe, már több mint négyezer áldozatról szólnak a hírek.

Szükségállapotot hirdetett ki vasárnap a kormány Indonéziában a Jáva szigetén több mint 4 ezer halálos áldozatot követelő, pusztító földrengés miatt. Jusuf Kalla alelnök, aki az intézkedést bejelentette, azt ígérte, hogy a kormányzat egy éven belül elvégzi a teljes újjáépítést. A szükségállapotot egyelőre három hónapra hirdették ki, hogy ezalatt könnyebben lehessen élelmet, egészségügyi ellátást és lakhelyet nyújtani a hajlék nélkül maradt, mintegy 50 ezer embernek.

Sikerült kapcsolatba lépni az indonéziai Yogjakartában élő magyar állampolgárral, akiről korábban elterjedt, hogy baja eshetett a földrengésben, és a térségbe három magyar orvoscsoport is tart, közölte vasárnap Busztin György, Magyarország jakartai nagykövete.

Elindultak az orvosok

A magyar diplomata telefonon az MTI-nek elmondta, hogy a Baptista Szeretetszolgálatnak az indonéziai Nias szigetén korábban, egy másik akcióban dolgozott három magasan képzett sebésze. A szolgálat a yogjakartai helyzetet felmérve úgy döntött, hogy őket átirányítja a földrengés körzetébe. A csoport hamarosan megérkezik Jakartába, ahonnan vasárnap délután indul tovább Yogjakartába és rögtön munkához is lát.

A Budapestről indult két orvoscsoport vasárnap előbb a Bali szigetén lévő Denpasarra érkezik, ahonnan hétfőn utazik tovább a Yogjakarta közelében lévő Solóba. A kerülőre azért van szükség, mert a yogjakartai légikikötő használhatatlan. A magyarok hétfőn Solóból közutón mennek tovább Yogjakartába, hogy megkezdjék tevékenységüket.

Busztin György hozzátette, hogy továbbra sem tudnak magyar áldozatról. Korábban nem sikerült kapcsolatba lépni egy Yogjakartában élő magyarral, azóta azonban ez - közvetett utakon - sikerült. A férfi és családja jól van. Más Yogjakartában élő magyarról nem tudni, mondta a magyar nagykövet.

Négyezer áldozat

Ausztrália 1,78 millió eurónyi segítséget ajánlott fel, Japán segélyszállítmányokkal és mintegy 750 ezer euróval járul hozzá a károk enyhítéséhez. Kína 2 millió dollárt ajánlott fel készpénzben, amit mentőalakulatok és segélyek küldésével egészít ki. Szingapúr 35 fős orvoscsoportot és egy 43 fős mentőalakulatot, egyben 50 ezer dollár értékű segélyszállítmány továbbítására tett ígéretet.

Súlyos károk

A földrengésben súlyos károk keletkeztek a világhírű Prambanan templomegyüttesben, közölte Agus Waluyo, a yogjakartai régészeti hivatal vezetője. A IX. századi sivaista templomcsoport, amelyet Brahmának, Sivának és Visnunak szenteltek, egyelőre zárva lesz, amíg fel nem mérik a károkat. Összedőlt számos kőfal, tucatnyi műemlék ledőlt. Hónapokig tart majd a károk számba vétele, tette hozzá a szakértő.

A földrengés ugyanakkor megkímélte a buddhista vallás egyik legjelentősebb, több mint ezeréves nevezetességét, a Borobudur templomot. Az 55 ezer négyzetméter alapterületű, faragott vulkanikus kőtömbökből emelt buddhista szentély Yogjakarta közép-jávai autonóm körzet azonos nevű városától 80 kilométernyire északnyugatra helyezkedik el. Borobudur messze esett a földrengés epicentrumától és ennek köszönhetően sértetlenül megúszta a természeti csapást. A műemlékegyüttest felügyelő hivatal egyik tisztviselője szerint a területen minden csendes és nyugodt. A templomcsoportban nem keletkeztek károk.

További rengések

Félórás eltéréssel két jelentős földrengés érte a dél-csendes-óceáni térségben lévő Pápua Új-Guineát és a Tonga-szigeteket. Áldozatokról és anyagi károkról nem érkeztek jelentések. Az első, a Richter-skála szerinti 6,2-es erősségű rengés Pápua Új-Guinea partjaitól északkeletre, Új-Britannia szigetétől 189 kilométerre volt.

A második földmozgás négyezer kilométerrel arrébb, a Tonga-szigeteknél történt, erőssége a Richter-skálán elérte a 6,7-et. Barry Hishorn, az egyesült államokbeli Hawain lévő szökőárközpont geofizikusa elmondta, hogy a két rengés nem jelent szökőárveszélyt a csendes-óceáni térségre. Valószínűleg nincs összefüggés a két földrengés között, csupán időben egészen közel egymáshoz történtek.