Auguszta
-7 °C
0 °C

Cunami Jáva szigetén

2006.07.17. 17:08
A hétfő délelőtti indonéziai és ausztráliai földrengések után Jáva szigetén egy kisebb cunami pusztított. Eddig 86 halálos áldozatról érkezett hír.
Legalább nyolcvanhat ember meghalt, hatvannyolcan súlyosan megsérültek és több mint százan eltűntek, köztük két svéd kisgyerek a Jáva partvidékén hétfőn végigsöpört kétméteres szökőárban, amely jelentős károkat okozott szállodákban, éttermekben és lakóházakban is az Indonéziához tartozó szigeten - közölte az indonéz vöröskereszt.

A Jáva nyugati partján lévő Pangandaran üdülőhelyen legalább 37 halottat követelt a természeti csapás, de a veszteségmérleg még korántsem végleges - jelentette a Metro televízió egy helyi parlamenti képviselőre hivatkozva. A tengerparton épült lakóházak romba dőltek, a kisebb szállodák megsemmisültek és legalább egy éttermet elmosott az ár a településen - mondták szemtanúk.

Külföldi halottakról nem érkezett jelentés, de a svéd külügyminisztérium szóvivője szerint egy Pangandaranban nyaraló svéd férfi könnyebben megsérült, két fia - egyikük 5, a másik 10 éves - pedig eltűnt.

Egy személy haláláról számoltak be a helyi hatóságok a Pangandarantól 100 kilométernyire keletre fekvő Puring-öbölből, ahol 19 ember eltűnt. A Metro tévé úgy értesült, hogy két másik tengerparti térségben 9 személy vesztette életét.

A földmozgás epicentruma 48 kilométeres mélységben volt az Indiai-óceánban, a tengerfenék alatt, Jáva nyugati partjától 240 kilométerre délnyugatra. Egyes szeizmológiai állomások szerint ereje a Richter-skálán mérve 5,5-ös volt, más mérések alapján 6,8 vagy akár 7,7-es erősségű is lehetett.

A jakartai magyar nagykövetségnek egyelőre nincs tudomása arról, hogy magyar állampolgárok is érintettek lettek volna a jávai szökőárban - tájékoztatta az MTI-t Gémes Ferenc, a jakartai magyar külképviselet konzulja. Mint elmondta: tulajdonképpen három egymást követő - a Richter-skálán mérve 5,5, 6,1, illetve 7,2-es erejű - földlökés történt. Azóta senki sem jelentkezett a magyar nagykövetségen, hogy segítséget kérjen, és egy magyar sem jelezte korábban, hogy az érintett térségbe tartana.

Hatta Radjasa indonéz közlekedési miniszter arra szólította fel a fenyegetett partvidék lakosságát, hogy vonuljon biztonságos helyre. Elmondta: tudomása van arról, hogy a cunami két tengerparti városra csapott le, ezért arra kérte az ott tartózkodókat, hogy pánik nélkül, fegyelmezett rendben távozzanak a térségből.

A külföldi és helyi turisták körében egyaránt népszerű Pangandaran üdülőhelyen az emberek a környék dombjaira menekültek. Egy szemtanú elmondta, hogy a strandon lévő épületek romba dőltek. A kikötőben horgonyzó hajókat a szállodaépületeknek repítették a partra zúduló árhullámok. Előzőleg a csendes-óceáni cunamielőrejelző központ szökőárriadót rendelt el Jáván, az ausztráliai Karácsony-szigeten és az indiai Nikobár-szigeteken a nagy erejű földrengés miatt, amelyet az indonéz fővárosban, Jakartában is érezni lehetett.

Indonéziában gyakoriak a földrengések, mert a szigetek ezreiből álló ország egy szeizmikus törésvonal fölött terül el. Legutóbb május 27-én a Jáva közepén lévő Yogjakartában közel hatezer ember életét oltotta ki egy 6,3-as erejű földrengés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!