Ágnes
-5 °C
2 °C

Karhatalom zavarta el a jávaiakat a vulkántól

2007.10.19. 08:35
A Jáva szigetén magasodó Kelud a szakemberek szerint kitörés előtt áll.

Az indonéz rendőrség erőszakkal kitelepített pénteken több tízezer lakost az ország legveszélyesebb tűzhányójának, a Jáva szigetén található Keludnak a tövéből, mert bár a tudósok figyelmeztetnek, hogy a vulkán bármelyik pillanatban kitörhet, a környező falvak népességének többsége javait féltve nem hajlandó elhagyni otthonát.

Az ENSZ közben több száz segélymunkást és jelentős mennyiségű egészségügyi felszerelést szállított a térségbe. A hatóságok már napokkal ezelőtt elrendelték összesen 116 ezer környékbeli lakosnak, hogy hagyja el otthonát. Egy kisebb részük hajlandó volt erre, élt a lehetőséggel, hogy valamelyik ideiglenes menekülttáborban szálljon meg, de voltak olyanok, akik közben visszatértek, részben azért, mert panaszkodtak a táborbeli ellátásra, részben az otthon elvégzendő mezőgazdasági munkákra hivatkoztak.

A Kelud 620 kilométerrel keletre található Jakartától. A hatóságok már kedden a legmagasabb fokúra emelték a riadókészültséget, tudósok ugyanis már több hete hangoztatják, hogy a kitörés minden pillanatban bekövetkezhet. Az 1731 méter magas vulkán utoljára 1990-ben lépett működésbe, számtalan halálos áldozatot követelve. 1919-ben körülbelül száz falut pusztított el és 5160 életet oltott ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!