Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Karhatalom zavarta el a jávaiakat a vulkántól

2007.10.19. 08:35
A Jáva szigetén magasodó Kelud a szakemberek szerint kitörés előtt áll.

Az indonéz rendőrség erőszakkal kitelepített pénteken több tízezer lakost az ország legveszélyesebb tűzhányójának, a Jáva szigetén található Keludnak a tövéből, mert bár a tudósok figyelmeztetnek, hogy a vulkán bármelyik pillanatban kitörhet, a környező falvak népességének többsége javait féltve nem hajlandó elhagyni otthonát.

Az ENSZ közben több száz segélymunkást és jelentős mennyiségű egészségügyi felszerelést szállított a térségbe. A hatóságok már napokkal ezelőtt elrendelték összesen 116 ezer környékbeli lakosnak, hogy hagyja el otthonát. Egy kisebb részük hajlandó volt erre, élt a lehetőséggel, hogy valamelyik ideiglenes menekülttáborban szálljon meg, de voltak olyanok, akik közben visszatértek, részben azért, mert panaszkodtak a táborbeli ellátásra, részben az otthon elvégzendő mezőgazdasági munkákra hivatkoztak.

A Kelud 620 kilométerrel keletre található Jakartától. A hatóságok már kedden a legmagasabb fokúra emelték a riadókészültséget, tudósok ugyanis már több hete hangoztatják, hogy a kitörés minden pillanatban bekövetkezhet. Az 1731 méter magas vulkán utoljára 1990-ben lépett működésbe, számtalan halálos áldozatot követelve. 1919-ben körülbelül száz falut pusztított el és 5160 életet oltott ki.