Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Tombolt a vihar Magyarországon is

2002.10.28. 13:20
A hétfő hajnalban Magyarországra érkezett erős vihar fákat csavart ki, épületeket rongált meg. Az előrejelzés szerint több napig erősen szeles idő várható. Továbbra is számíthatunk viharos erejű, 90-100 km/órás széllökésekre. Vecsésen egy nő reggel súlyos sérüléseket szenvedett, mikor a fejére esett egy cserép. A MÁV arról tájékoztatott, hogy több térségben késve közlekednek a vonatok.
Fákat csavart ki, épületeket rongált meg Budapesten az északnyugat felől hétfő hajnalban Magyarországra érkezett erős szélvihar. A fővárosban éjfél után több mint 30 helyen nyújtottak segítséget a viharkárok elhárításához a tűzoltók, tájékoztatott hétfő reggel a Fővárosi Tűzoltóság ügyeletes tisztje.

A viharos erejű szél a Kőbányai úton hajnalban fát döntött a 28-as villamos felső vezetékére, valamint a 2-es villamos vonalára a Szalay utcai megállóban. Mindkét helyen a vezetékre dőlt fa eltávolításáig autóbuszok szállították az utasokat.

Tekintse meg galériánkat. Klikk a képre!
Több épületállvány meglazult és leomlással fenyegetett. A Dohány utca és az Erzsébet körút kereszteződésében a New York Kávéház épületállványa mozdult el, ezért a 74-es trolibusz hétfő reggel nem közlekedett a Betlen Gábor tér és a Károly körút között. Az utasokat itt is átmenetileg autóbuszok szállították. A Jászai Mari tér közelében is meg kellett erősíteni egy építkezés állványzatát. A munkálatokhoz a tűzoltók nyújtottak segítséget.

A széllökések sok helyen az úttestre döntöttek fákat, és több parkoló személygépkocsi is megrongálódott. Számos utcában a tetőn meglazult lemezborításokat kellett megerősíteni, vagy lefejteni, illetve gyengén megépült kéményeket is le kellett bontani, hogy ne zuhanjanak a járdára, vagy az úttestre.

A reggeli órákra mintegy 150 helyről érkezett bejelentés viharkárokról a fővárosi tűzoltókhoz. Az ügyeletes elmondta, hogy a nap folyamán igyekeznek mindenhová eljutni, és segítséget nyújtanak a kár és a veszély elhárításához.

Több napig szeles marad az idő

Magyarországon változékony, gyakran szeles időjárásra számíthatunk a következő napokban: A melegfrontot követően éjszaka már egy hidegfront érkezik, ami rendkívül gyorsan át is vonul fölöttünk. A front mögött országszerte viharossá fokozódik az északnyugatira forduló szél, a legerősebb széllökések helyenként elérik a 90-100 km/h-t. A hőmérséklet nem emelkedik 15 fok fölé, és a szél miatt hidegebbnek érezzük majd a levegőt.

Kedden még időnként megerősödik a szél, majd szerdán ármenetileg anticiklon határozza meg időjárásunkat, ezért sok lesz a napsütés és a déliesre forduló szél legyengül. A hét közepétől aztán ismét több lesz a felhő.

Egy súlyos sérült

Magyarországon eddig egy súlyos sérültje van a viharnak. A reggeli órákban Vecsésről riasztották a mentőt, mert egy fiatal nő súlyos fejsérülést szenvedett, mikor a szél az egyik ház tetejéről cserepeket sodort le - mondta az Indexnek Győrfi Pál, az országos mentőszolgálat sajtófőnöke. A sérültet a Honvéd Kórházban ápolják.

Viharkárok Csongrád megyében

Csongrád megyében hétfőre virradó éjszakától reggel 9 óráig 35, a szélvihar miatt bekövetkezett káresetet jelentettek be a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak; személyi sérülés nem történt. A viharos, orkánszerű szél fákat döntött házakra, villany- és gázvezetékekre. Több ház - köztük néhány iskola - tetőszerkezete megrongálódott, az utakat, járdákat helyenként vastagon borítják a letört faágak. A megyei közúti igazgatóság ügyeletesének tájékoztatása szerint jelzőtáblák fordultak meg, sodródtak el, de a szélvihar közlekedési balesetet nem okozott Csongrádban.

Károk Szolnok megyében

Jász-Nagykun-Szolnok megye számos településén okozott károkat és a hétfőre virradó éjszaka feltámadt, helyenként orkánszerű, óránként 100 kilométeres sebességű, északnyugati szél.

Földvári István százados, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese hétfőn az MTI-nek elmondta: néhány óra alatt közel harminc bejelentés érkezett a szélvihar által előidézett károkról.

Kidőlt fa okozott forgalmi akadályt Szolnokon a 32-es főút városi szakaszán, valamint a Tiszavárkony-Tiszajenő közötti úton. Karcagon is kidőlt egy fa, és megrongált egy Suzuki típusú gépkocsit. Szintén fa dőlt a járdára Jászberényben az Erzsébet kórház előtt. Kunhegyesen a szélvihar az egyik általános iskola tetőszerkezetét bontotta meg, egy további oktatási intézmény épületéről pedig az esőcsatornát szakította le.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletesének közlése szerint a tűzoltók a károk egy részét már elhárították, a többi helyszínen pedig folyamatosan dolgoznak.

Késnek a vonatok

A vasúti közlekedésben gondot okoztak a pályára dőlt fák, az erős szél miatt sebességkorlátozások léptek életbe és több járat késéssel érkezett meg célállomására - tájékoztatta az MTI-t Varsányi Antal, a Mávinform ügyeletese.

Hetényegyházánál az állomással szemben a vágányokra egy fa dőlt, amit tűzoltók távolítottak el. A Szikszó és Onga között közlekedő Hernád InterCity mozdonyáról letörött az áramszedő, ezért a járat 43 perc késéssel érkezett meg. Székkutas térségében a személyvonat elé egy fa dőlt, ezért a vonat 85 percet késett. Felsővezeték-sérülés miatt Gyöngyös és Vámosgyörk, valamint Újszász és Jászboldogháza között egy vágányon közlekedtek a szerelvények, ezért ezen a szakaszon jelentős késéssel juthattak el a járatok a célállomásukra.

Rajka és Hegyeshalom között vasárnap éjféltől, valamint Bicske és Biatorbágy között hétfő reggel 6 órától 80 kilométer/órás sebességkorlátozás volt érvényben, ami jelentős késéseket okozott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!