Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Könnyű térdelni a muzulmánfarmerban

2006.03.22. 11:16
Nagy zseb, imádkozáskor kényelmes szabás és a prófétára utaló zöld varrás a világ első vallási igényekre szabott farmernadrágjának jellemzője. Az olasz Al Quds farmergyártó olcsó farmerokkal próbál betörni az arab piacra.

A muzulmán hívek igényeit kielégítő farmernadrágot tervezett egy olasz divatcég. Az Al Quds (al-Kudsz Jeruzsálem arab neve) néven forgalmazott termék az imádkozással kapcsolatos speciális terhelést figyelembe véve készült.

A farmerra nagy és bő hátsó zsebet vartak, amibe viselője belepakolhatja azokat a dolgokat, amiket a muzulmánok imádkozáskor levesznek magukról. A nadrág szára bő szabású, hogy kényelmesebben lehessen benne térdre borulni imádkozáskor. A nadrág varrásai zöld cérnával készültek, mivel a zöld a próféta színe.


Hívőnadrág
Fotó: alqudsjeans.com

"Amennyire tudjuk, mi vagyunk az elsők [akik muzulmánokra szabott nadrágot forgalmaznak]. Olaszországban legalábbis biztosan mi vagyunk az elsők" - nyilatkozta az AP-nek Luca Corradi, az Al Quds gyártója. A cég képviselői szerint egy éves kutatás előzte meg a termék előállítását.

Abdel Hamid Sári, a milánói Iszlám Kulturális Intézet igazgatója szerint az olcsó, a muszlimok igényei alapján készült farmernak nagy piaca lesz az arab világban. "A normális farmerok tényleg kényelmetlenek imádkozáskor" - mondta az AP-nek.

Sári szerint a muzulmánok egy divattudatos kisebbségtől eltekintve olcsó és tartós farmerokat vásárolnak a legszívesebben. Sári korábban a Carrerra olasz farmergyártó termelési menedzsere volt, így van tapasztalata a farmerpiacon.

Az Al Qudsból eddig 9500 példányt gyártottak le, amit a francia Carrefour áruházlánc kezdett forgalmazni. Az áruház képviselői arról nem tudtak nyilatkozni, hogy a farmereket valóban muzulmánok vásárolták-e meg.