Lenke
18 °C
28 °C

Kimentették a horgászokat az úszó jégtábláról

2008.03.09. 19:49
Mobilon kértek segítséget a nyílt tengerről.

Az összes horgászt kimentették vasárnap az oroszországi Szahalin partjainál sodródó jégtábláról - közölte a rendkívüli helyzetek minisztériumának helyi részlege.

Az első hírek még 2000 horgászról szóltak, de a minisztérium legutóbbi tájékoztatása szerint 755 embert szállítottak partra helikopterekkel és mentőcsónakokkal.

A jégtábla Szahalin délkeleti partvidékénél, a Mordvinov-öbölben, távol minden lakott településtől szabadult el, a történtekről maguk a lékhorgászok értesítették az illetékeseket mobiltelefonon.

A mentésben 30 ember, 11 motorcsónak, két Mi-8 típusú helikopter és számos gépkocsi vett részt. A horgászok szerencséjére az időjárás jó, a hőmérséklet plusz 3 Celsius-fok, a szél csendes volt, és a látási viszonyok is kedveztek a mentőakcióhoz: egy kilométernyire el lehetett látni.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma a szombaton kezdődött háromnapos ünnep előtt több ízben is figyelmeztetett arra, hogy fennáll rianások és a parthoz fagyott jégtömbök leszakadásának veszélye, ezért nem biztonságos a jégre menni. Tavaly februárban 442 elsodródott lékhorgászt kellett hasonló mentőakcióval a szárazföldre szállítani Szahalin partjainál, az orosz Távol-Keleten.