Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Harmincmilliós a viharkár Zalában

2005.06.29. 08:05
Az első becslések szerint is harminc millió forintot meghaladó kárt okozott a kedd este Zala megye több települése fölött átvonult vihar. A legtöbb bejelentés Nagykanizsán és a város térségében volt. A jégeső Pusztaapátit, Szilvágyot és Mikekarácsonyfát sújtotta.

A tűzoltók éjfélig 81 esetben vonultak ki különböző káresemények elhárítására - közölte Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi főigazgatóság helyettes szóvivője szerda reggel.

Nőhet a kár


Vihar utáni képek itt.

A legtöbb bejelentés Nagykanizsán és a város térségében volt, itt a teljes szabadnapos állományt is berendelték, hogy minden jelentős esethez időben kiérjenek és kezelni tudják a helyzetet. Ebben a térségben a kidőlt vagy veszélyesen megdőlt fák, a leszakadt ágak okozták a legtöbb gondot, vizet csak három helyszínen kellett szivattyúzni - számolt be a történtekről a szóvivő.

Az esetszám várhatóan emelkedni fog ugyanis a vihar idejére, 18 óra utánra a munkahelyek többségét elhagyták a dolgozók, így reggel a károk felfedezését követően újabb bejelentések várhatók, és minden bizonnyal a becsült kárérték is növekedni fog. A szakemberek első felmérése szerint több száz hektáron verte szét, fektette el a gabonát és szaggatta meg a gyümölcs- és szőlőskerteket a vihar.

Késtek a vonatok

Pusztaapátit, Szilvágyot és Mikekarácsonyfát sújtotta jelentős jégverés, összesen 14 épület teteje sérült meg kisebb-nagyobb mértékben. Az orkánszerű szél kíséretében 10-12 percen át tartó jégverés ablakok százait törte be. A főleg palatetős házakat ideiglenes fóliatakarással óvták meg a tűzoltók a további károktól.

Szentes György beszámolt róla, hogy az illetékes szervek együttműködésének köszönhetően 22 órára az áramszolgáltatás mindenütt helyreállt. Voltak fennakadások a vasúti közlekedésben, de - mint mondta - ezeket a vasút szakemberei önállóan elhárították, és a kapott tájékoztatás szerint a vonatközlekedés mindenütt helyreállt.

Mérséklődik a meleg

Az Index meteorológiai előrejelzése szerint a következő napokban kissé mérséklődik a meleg, és egyre gyakoribbak lesznek a záporok, zivatarok. Eleinte többfelé, szombaton főként délen, délnyugaton várható zápor, zivatar. Vasárnap ismét napos idő várható, és erősödik a nappali felmelegedés.