Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Elverte a jég a csökölyi epret

2007.05.29. 12:38
Csökölyön kétszáz család él epertermesztésből, a hét végi vihar elpusztította a későn érő fajtákat, a kár több tízmillió forint.

Elverte a jég az ország egyik legjelentősebb epertermelő faluját, a Somogy megyei Csökölyt, ahol több mint 13 hektáron termelnek epret. A rendkívül zamatos ízű gyümölcsöt adó ültetvényekre a hét végi vihar során csaknem húsz percen át zuhogott a jég, kezdetben dió nagyságú.

A gazdák kárfelmérése szerint a terület legnagyobb részéről már nem lehet több epret szedni, pedig még csak a szezon közepén vannak, mondta az MTI-nek kedden a falu polgármestere. Bognár Zsolt elmondta, hogy a faluban élő mintegy háromszáz család kétharmada foglalkozik epertermeléssel, sokuknak ez jelenti az egész évi bevételi forrást.

Több tízmillió forint a termelők kára, egyes családok 3-4 millió forintos bevételtől estek el, panaszolta a falu vezetője. Pedig ez jó évnek ígérkezett, hiszen mostanra érett be az eddigi munka, és az idén először "sikerült betörni" egy nagy élelmiszer-áruházlánchoz. Kamionnal vitték az epret az elmúlt hetekben, de már nem jön több ebben a szezonban. Pedig még lett volna jó két hét, többek csak most kezdték volna szedni a késői fajtákat.

"A csökölyi epernek nincs ellenfele" - jelentette ki a polgármester dicsérve a gyümölcs minőségét, majd keserűen megjegyezte: ezúttal a jég mégis annak bizonyult.

A polgármester a környék országgyűlési képviselőjéhez és a területfejlesztési tanácshoz fordul vis maior támogatásért. "Ha nem kapunk kártérítést, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerül a falu lakossága, ugyanis az itt élők több mint fele munkanélküli" - mondta.