Árpád
-2 °C
3 °C

Elverte a jég a csökölyi epret

2007.05.29. 12:38
Csökölyön kétszáz család él epertermesztésből, a hét végi vihar elpusztította a későn érő fajtákat, a kár több tízmillió forint.

Elverte a jég az ország egyik legjelentősebb epertermelő faluját, a Somogy megyei Csökölyt, ahol több mint 13 hektáron termelnek epret. A rendkívül zamatos ízű gyümölcsöt adó ültetvényekre a hét végi vihar során csaknem húsz percen át zuhogott a jég, kezdetben dió nagyságú.

A gazdák kárfelmérése szerint a terület legnagyobb részéről már nem lehet több epret szedni, pedig még csak a szezon közepén vannak, mondta az MTI-nek kedden a falu polgármestere. Bognár Zsolt elmondta, hogy a faluban élő mintegy háromszáz család kétharmada foglalkozik epertermeléssel, sokuknak ez jelenti az egész évi bevételi forrást.

Több tízmillió forint a termelők kára, egyes családok 3-4 millió forintos bevételtől estek el, panaszolta a falu vezetője. Pedig ez jó évnek ígérkezett, hiszen mostanra érett be az eddigi munka, és az idén először "sikerült betörni" egy nagy élelmiszer-áruházlánchoz. Kamionnal vitték az epret az elmúlt hetekben, de már nem jön több ebben a szezonban. Pedig még lett volna jó két hét, többek csak most kezdték volna szedni a késői fajtákat.

"A csökölyi epernek nincs ellenfele" - jelentette ki a polgármester dicsérve a gyümölcs minőségét, majd keserűen megjegyezte: ezúttal a jég mégis annak bizonyult.

A polgármester a környék országgyűlési képviselőjéhez és a területfejlesztési tanácshoz fordul vis maior támogatásért. "Ha nem kapunk kártérítést, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerül a falu lakossága, ugyanis az itt élők több mint fele munkanélküli" - mondta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?