Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Lassítja a közlekedést az ónos eső

2003.01.02. 14:15
Nagy mértékben lelassította a főváros közlekedését és az autópályák forgalmát az ónos eső. A csapadékot okozó felhősáv nyugat felől érkezett, és várhatóan átvonul az országon. A melegedés hatására délutánra elolvad a jég. Ausztriába és Németországban súlyos baleseteket okozott az utakat borító jég.
Az Útinform ügyeletesének tájékoztatása szerint az M1-es és az M7-es autópályák burkolata jeges, több szakaszon csak lépésben közlekednek az autók. A főváros útjai is csúszósak, több koccanásos balesetről érkezett jelentés.

Melegszik

Járhatóak a főváros útjai, több mellékútvonal azonban továbbra is csúszós - közölte a Fővinform ügyeletese hozzátéve, hogy bár a fő közlekedési útvonalak vizesek, csúszósak, minden tömegközeledési eszköz közlekedik. A Fővinform ügyeletese elmondta azt is, hogy délután nem érkezett bejelentés közlekedési balesetről Budapest területén. A Fővárosi Tűzoltóság illetékese arról tájékoztatott, hogy két esetben, a Bécsi úton egy kamion karamboljánál és a XVII. kerületben egy kisbusz baleseténél kellett a műszaki mentőegységet bevetni.

Az Indexnek nyilatkozó Németh Lajos meteorológus szerint délután melegedés várható, ónos eső helyett eső lesz, a jégpáncél elolvad. Az ország keleti felében továbbra is hűvös marad, ezért ott tartósan jegesek maradhatnak a sózatlan utak.

Az ónos esőt jelenleg az okozza, hogy a felső légréteg - ahol a csapadék keletkezik - már melegebb, mint az alsó. A nap folyamán 3-5 fokig emelkedik a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken kevesebb csapadékra, és további enyhülésre számíthatunk.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szóvivője, Szegedi Péter arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 70 munkagéppel járják és sózzák Budapest 1200 kilométernyi fő- és tömegközlekedési útját - főként a hegyi utakat, a felüljárókat és hidakat. A síkossá váló utak főként a budai kerületekben - a II., a III. és a XII-ben - okoznak gondot a közlekedőknek.

Győrfi Pál, az országos mentőszolgálat szóvivője attól tájékoztatta az Indexet, hogy az elmúlt órákban számos közúti - főleg koccanásos, könnyű sérültes - balesethez kaptak riasztást.

Balesetek

A HavariaPress információi szerint M1-es autópálya kifelé vezető oldalán, a 21-es kilométerszelvényben hat gépkocsi csúszott össze. Az M3-as autópályán, szintén a kifelé vezető oldalon egy autó árokba csúszott, ezért a rendőrök egy szakaszon lezárták a külső sávot. A III. kerületben, a Külső Bécsi úton összeütközött egy személyautó és egy kamion. Az angyalföldi Tatai úton két, a Kerepesi úton négy autó csúszott össze, a XVII. kerületben pedig egy kicsúszott mikrobusz ütközött villanyoszlopnak a 31-es úton. A Fővárosi Közterület Fenntartó Vállalat hajnal óta hetven géppel sózza folyamatosan a jégpályává vált utakat.

Több, személyi sérüléssel járó baleset is történt az M1-es autóúton - tájékoztatta az MTI-t a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A közlés szerint az M1-es autóút 43-45-ös kilométere között, a Budapestről Győr felé tartó sávban három baleset történt. Az első balesetben három, majd még 2-2 gépkocsi ütközött össze a jegessé vált úton, a baleseteknek három súlyos és három könnyebb sérültje volt.

Több koccanásos baleset is történt az autóúton, déltől azonban minden sávon megindult a forgalom, amelyet a helyszínelés idejére korlátoztak. A balesetek során keletkezett kár mintegy 5 millió forint.

Ausztriában komoly fennakadásokat okoztak a jeges utak

Vastag, tükörsima jégtakaró rakódott az utakra Kelet-Ausztriában és Bécsben csütörtökön reggelre, és a jegesedés közlekedési problémákhoz vezetett.

Számos baleset történt a jég miatt a kora reggeli órákban, többek között két helyen a Bécs-Hegyeshalom közötti A4-es autópálya Magyarország felé vezető oldalán, valamint a Bécstől Salzburg felé vezető A1-esen a főváros és Linz között.

Számos Bécs körüli, valamint alsó- és felső-ausztriai útszakaszt jégpályává változtatott a hideg időben a szemerkélő eső. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy Bécsben a hajnaltól reggel kilencig tartó néhány órára feloldották a sószórás különben szigorú tilalmát.

Németországban is jégpályák az utak

Csütörtökre virradóra korcsolyapályává változtak az utak Németország északi és keleti részén, miután esővíz fagyott rá pillanatok alatt az átfagyott talajra. A rengeteg közlekedési balesetnek halálos áldozata is van.

A rendőrség közlése szerint különösen Schleswig-Holstein és Brandenburg tartományban, valamint Hamburgban és Berlinben volt kétségbeejtő a helyzet szerda este. A fővárosból, Berlinből kora reggelig több mint 400 balesetről érkezett jelentés.