Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Jegesmedvékkel háborúznak az orosz katonák

2008.03.30. 13:55
Rengeteg gondot okoz a Jeges-tenger egyik szigetcsoportján a kihelyezett orosz katonáknak a túlszaporodott jegesmedve-populáció. A nagy darab állatok rájöttek, hogy az emberek közelében mindig akad valami ennivaló, ezért már a házakból kimenni is veszélyes a környéken. Moszkva nem engedélyezi, hogy a medvékre lőjenek.

Háború bontakozott ki az őslakos jegesmedvék és a helyőrség katonái között a Jeges-tengeren lévő Novaja Zemlja (Új Föld) szigetcsoport Déli-szigetén, illetve a jegesmedvék miatt a katonák és a moszkvai környezetvédelmi hatóság között. Arrafelé már ötven éve nem vadásznak a védett jegesmedvére, ezért a populáció létszáma ötezer felett jár. Felágaskodva termetük eléri a három métert, némelyik foguk tíz centiméteres, a karmaik sem kicsik.

A hideg beálltával a jegesmedvék a Déli-szigeten verődnek össze. Tavaly novemberben rákaptak a garnizon hulladékaira, amikben mindig akad egy-két jó falat. Hiába kergették el őket, mindig visszatértek. Végül feladták, de akkor meg birtokba vettek egy távolabbi lakóházat, és nem reagáltak a figyelmeztető lövésekre. Tavasszal aztán előkerültek az épületből medvebocsaikkal.

Illusztráció az Arany iránytű című filmből

Rákaptak a "konzervre": az elhaladó autókat kergették némi élelem reményében. A helyőrségben veszélyessé vált kimenni a házakból, és a jegesmedvék már a helyőrségi óvodát és iskolát ostromolják.

A helyőrség parancsnokának elfogyott a türelme, és parancsot adott, hogy lőjenek a medvékre, ha azok támadnak. A parancsot elküldte Moszkvába, a környezetvédelmi hatóságnak jóváhagyás céljából. Az meg azt üzente, hogy a parancsot vissza kell vonni, de javasolta a helyi részlegének, hogy az idei költségvetésből kérjen pénzt a medvék távoltartását szolgáló műszaki eszközökre. Azt ajánlotta, hogy használjanak gumilövedékeket, továbbá építsenek árammal feltöltött kerítést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!