Ágnes
-5 °C
2 °C

Jégbe fagyott holttestek a Himaláján

2004.09.06. 15:57
Valószínűleg 1981-ben vesztették életüket azok a hegymászók, akiknek jégbe fagyott holttestére bukkantak. A huszonhárom éves mászási engedély és egyéb iratok alapján valószínűleg svéd állampolgárok jártak szerencsétlenül, bár az ország indiai követsége ezt nem erősítette meg.
Hegymászók jégbe fagyott holttestére találtak rá egy himalájai gleccserben, közölték hétfőn a helyi hatóságok. A négy szerencsétlenül járt ember - három férfi és egy nő - valószínűleg több mint húsz éve vesztette életét.

Erre utal legalábbis, hogy a holttestek közelében talált hátizsákban 1981-ből származó mászási engedélyre bukkant az a túravezető, aki két héttel ezelőtt rájuk lelt a Kangla Dzsot gleccser jegében, Himácsal Prades indiai állam területén.

Állampolgárságukat és személyazonosságukat egyelőre homály fedi. A megtalált iratok alapján feltételezhető, hogy svédek voltak, ezt azonban az indiai svéd követség egyelőre nem tudta megerősíteni. A tetemeket - amelyeket vélhetően az olvadó hó hozott felszínre - még nem sikerült kiszabadítani a jég fogságából.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!