Szilárda
-4 °C
2 °C

Jelcin a stressz ellen ivott

2000.10.10. 13:52
Jelcin ,,uralkodásának" éveit írta meg az utókor számára. Könyve sok eddig vitatott kérdésre ad választ. Az, hogy az orosz államfő ittas volt, amikor 1994-ben Berlinben elragadta a karmester pálcáját, és elkezdte vezényelni a katonazenekart, nem titok. Az eset kapcsán Jelcin annyit jegyez meg: már korán rájött, hogy egy-két pohár ital jó lehet a stressz ellen. Némi alkohol, és máris úgy érezte, hogy el tud vezényelni egy szimfonikus zenekart. Ezután munkatársai egy levelet írtak neki, amelyben figyelmeztették, hogy viselkedése rossz fényt vethet rá, illetve az országra is. Most visszavonulva már csak naponta egy pohár bort fogyaszthat az orvos utasítására.
Borisz Jelcin hosszabban értekezik amerikai kollegájáról, Bill Clintonról. Többek között megemlíti, hogy tudott a Lewinski-ügyről jóval azelőtt, hogy azt a sajtó kitálalta volna. Az orosz titkosszolgálatok már régóta tudtak arról, hogy a republikánusok szeretnék nyilvánosságra hozni Bill Clinton viszonyát a fehér házi gyakornokkal, illetve, hogy ezzel az üggyel szeretnék megbuktatni az amerikai elnököt.

Jelcin és Clinton
Előre tudta, mégsem figyelmeztette
Arról, hogy miért is nem figyelmeztette amerikai kollégáját, akit egyébként bevallása szerint kedvelt, csak annyit ír, megdöbbentette Bill Clinton viselkedése. Habár megvolt a lehetősége rá, hogy megelőzze a bajt, több okból sem tette. Egyrészt, mert felháborítónak tartotta az amerikai elnök viselkedését, másrészt, mert úgy gondolta, Clinton tudja majd kezelni a helyzetet.

Jelcin ezenkívül csak elismerő szavakkal nyilatkozott Bill Clintonról, aki szerinte a politikusok új generációjának első képviselője. Optimista, mindig mosolygós, mégis tekintélyt parancsoló, energikus ember, aki már az első találkozásukkor lenyűgözte Jelcint. Szerinte nagyszerű egy olyan emberrel találkozni, aki hisz a háború nélküli jövőben.

Felelősség

És ha már szót ejtett a háborúról, nem áll meg, ugyanis az egykori orosz államfő teljes mértékben magára vállalja a felelősséget a csecsen háború miatt. A csecsenföldi események igen kellemetlenül érintették az orosz vezetést, a háborúban ezrek haltak meg, és végül az orosz hadsereg csúfos megaláztatásával végződött. ,,Én döntöttem, ezért csakis én vagyok a felelős." - írja Jelcin.

Választás

A volt orosz vezető ír utódjáról, Vlagyimir Putyinról is. Az egykori KGB- főnök szintén mély benyomást tett Jelcinre már első találkozásukkor. Mint Jelcin írja, Putyin volt az az ember, aki nem homályos víziókkal bombázta az eljövendő Nagy Oroszországról, hanem gyakorlatis és mindig higgadt volt. Ez az utóbbi tulajdonsága, azaz az önuralma hatott a leginkább Borisz Jelcinre, mivel Putyin még akkor is nyugodtan beszélt vele, illetve válaszolt a kérdéseire, amikor az egykori orosz elnök elvesztette a türelmét, esetleg nem volt egészen beszámítható. Ez azt az érzetet keltette, hogy Putyin gyakorlatilag mindenre fel van készülve az életben.

Jelcin könyve Magyarországon egyelőre nem kapható, de külföldön, főleg az Egyesült Államokban igen kedvelt, népszerű olvasmány. Egy ellentmondásos ország ellentmondásos vezetőjének könyve. Tevékenységének megítélésében sokat segíthet az, hogy maga az elnök hogyan látta a világot, mi motiválta döntéseiben, az alkoholon kívül persze.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!