Gusztáv
-4 °C
1 °C

Dzserake Főnökért aggódnak az antropológusok

2005.03.02. 16:51
Kómában fekszik Dzserake Főnök. A nagy-andamánok vezére epilepsziás roham után vesztette eszméletét, az orvosok szerint agykárosodást is szenvedett. Halála magával ránthatja negyvenfősre zsugorodott törzsét, az első földi emberek közvetlen leszármazottait is.

Eszméletlen állapotban szállították kórházba Dzserake Főnököt, a kihalás szélére sodródott nagy-andamán törzs főnökét. A nagy-andamánok az Indiához tartozó Andamán és Nicobar szigetcsoport fennmaradt bennszülött törzsének az egyike. A szigetet súlyosan érintette a karácsonyi délkelet-ázsiai cunami is, a nem végleges becslések szerint akár tízezer lakos is életét veszthette.

Sokat ivott

Dzserake Főnököt törzse szállította kórházba, az orvosok az első vizsgálatok alapján epilepsziás rohamot állapítottak meg nála. A további vizsgálatok alapján feltételezik, hogy a főnök agykárosodást is szenvedett.

Dzserake a BBC értesülései szerint hosszú évek óta alkoholista. "Állapotát nagyban súlyosbítják italozási szokásai", ismerte el Rattan Chandra Kar, Dzserake Főnök kezelőorvosa is. A törzsfőnököt most tiszta oxigénnel kezelik.

Dzserake Főnök egészségi állapota komoly hatással lehet az elmúlt években negyven fős létszám alá csökkent nagy-andamán törzs életére. Az antropológusok attól tartanak, hogy a törzs hamarosan teljesen kihal. A tudósok szerint a nagy-andaménok az első földi emberek egyenes ági leszármazottai.

A britek és a civilizáció

A múlt század elején a törzs még ötezer főt számlált. Nagy részük a szigetet kolonizáló britekkel folytatot háborúkban veszett oda. Nagy veszteségeket okoztak a jövevények által behurcolt betegségek is. A kutatók szerint a legnagyobb károkat azonban a civilizációs folyamatok, főleg az addig ismeretlen alkohol és dohány megismerése okozta.

A szigetek többi őslakos törzsének is igen rosszak a túlélési esélyei, az öt törzs összesen kilencszáz emberből áll.