János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fél év börtön az istenkáromló karikaturistának

2005.01.22. 11:55
Lefoglalták Gerhard Haderer Jézus Élete című képregényének Görögországban kiadott példányait. Az istenkáromlásra érzékeny görögöket felháborította, hogy a keresztény megváltót drogos hippiként kell újra látniuk. A mű szerzőjét fél év börtönre ítélték.

Hat hónap börtönre ítélte egy görög bíróság Gerhard Haderer osztrák karikaturistát, jelentette az Ananova. Haderer Jézus élete (a magyar kiadásban Jesszus) címen jelentetett meg könyvet, melyben a kereszténységben megváltóként tisztelt férfit részeges drogfogyasztóként, apostolait pedig egy csapat hippiként mutatja be.

A Jézusról kialakult képet sértő könyv 2003 februárjában jelent meg Görögországban, ahol azonnal hatalmas felháborodást váltott ki. Az athéni ügyészség rögtön elrendelte a kiadvány lefoglalását és istenkáromlásért eljárást indított a szerző ellen.

A bíróság Haderer távollétében mondta ki ítéletét, melyet csak abban az esetben hajthatnak végre, ha a karikaturista Görögországba utazik.

Unalmas blaszfémia

"Teljes mértékben botrányos" kommentálta a bíróság döntését az Ananovának nyilatkozva Haderer. Kiadója, Fritz Panzer szerint meglepő a döntés, hiszen "Görögország az EU tagja, nem pedig valami vallásos állam, ahol a művészi kifejezés szabadságát a porba tiporják".

Haderer könyve 2002-ben magyar nyelven is megjelent, az Index kritikusa lesújtó véleménnyel volt róla. "Mi célt szolgál a blaszfémia, ha se nem vicces, se nem érdekes, se nem elgondolkodtató?", tette fel a kérdést a 29 mondatból álló botránykönyv elolvasása után.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!