Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Tévésorozat a sötét bőrű Jézusról

2001.03.27. 13:38
A fehér bőrű, kék szemű és szőke Jézusról az emberekben élő, a filmekben, portrékon terjesztett sztereotipikus képet akarja megváltoztatni a BBC legújabb produkciója. A húsvétig vetített Isten fia című sorozat Krisztust sötét bőrű és göndör hajú férfinek ábrázolja. A brit televízió producerei nem tartanak attól, hogy a sorozat sértené a vallásos emberek érzelmeit.
Le akarja rombolni a Jézus feltételezett arcáról kialakult mítoszt a BBC legújabb sorozata, amely Krisztus születését, életét és halálát mutatja be. A vasárnaptól húsvétig vetített ,,Isten fiá"-ban a keresztény vallás alapítóját nem egy kék szemű és világos bőrű férfi alakítja. Krisztus egy olajos bőrű, sötét szemű és hajú számítógépes animáció képében jelenik meg - számolt be a film bemutatójáról a The Mirror.

A fehér bőrű és szőke Jézus mítosza

A sorozat készítői a legújabb technika segítségével egy Jeruzsálemben talált, Jézus korabeli koponya alapján ,,alkották újra" a Megváltó arcát. A BBC producerei szerint a film végleg lerombolja azt a képzetet, hogy Krisztus fehér bőrű és szőke volt. ,,Fantasztikus! Jézusról olyan kép élt bennem, amit a filmek és idealizált portrék sugalltak: egy jóképű, európai karakter. De nem, ő egy közel-keleti zsidó volt" - mondta a műsor egyik alkotója.

A kétezer éves koponyára fokozatosan ,,aggattak" virtuális arcizmokat és szöveteket. Az olajos bőr megegyezik az Izrael területén akkor élt zsidók bőrszínével, míg a sötét, göndör haj mintájául második századi freskók szolgáltak. ,,Lehet, hogy ez nem pontosan Jézus arca, de olyan, ahogy kinézhetett " - magyarázta az egyik producer.

Mária és József nem voltak házasok?

A brit bulvárlap beszámol róla, hogy az ,,Isten fia" nemcsak a Krisztusról alkotott képet akarja megváltoztatni, de ugyancsak a számítógépes technika segítségével megpróbálja bemutatni, hogyan nézhetett ki a kétezer évvel ezelőtti Jeruzsálem és Betlehem és életre kelteni, milyen volt a társadalom, melyben Jézus élhetett.

A közel másfélmillió fontba - azaz mintegy 640 millió forintba - kerülő sorozat készítői állításuk szerint az előkészületek során olyan bizonyítékokra bukkantak, melyek szerint Jézus szülei, Szent Mária és József nem voltak házasok. Sőt, tudni vélik azt is, hogy Júdás nem árulta el a Megváltót, akit később éppen tette miatt keresztre feszítettek.

,,Történelmi tények"

A BBC korábbi közel-keleti tudósítója szerint a sorozat nem fogja sérteni a vallásos emberek érzéseit. ,,Itt nem hitről, hanem történelmi tényekről van szó" - mondta a sorozatot bemutató Jeremy Bowen. A tévétársaság egyébként újabb történelmi sorozatot, filmet tervez bemutatni, amelyek ugyancsak bibliai alakok - például Mózes és Heródes király - életéről szólnának.