Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Nem dönt az olasz bíróság Jézus létéről

2006.02.10. 17:04
Egy ateista olasz elvesztette a katolikus egyház ellen vívott jogi háborújának első csatáját. A bíró elutasította beadványát egy pap ellen, aki azt állította, hogy Jézus 2000 évvel ezelőtt létezett.

A 72 éves Luigi Cascioli, a Krisztus meséje című könyv szerzője óriási vitába keveredett szülővárosának papjával, aki egyben volt osztálytársa is. Casciloi szerint Enrico Righi megsértette az olasz törvényeket, mikor visszaélt a nép hiszékenységével, és azt állította, hogy Jézus 2000 évvel ezelőtt élt.

Ahelyett, hogy engedélyezték volna Casciolinak, hogy polgári perbe fogja haragosát, a bíró ügyészségi nyomozást rendelt el ellene. Döntését azzal indokolta, hogy Cascioli megrágalmazta Righit.

A 76 éves pap örömmel értesült a döntésről. "Hála Istennek, hogy lezárult". Örülök, hogy az ügy ilyen szerencsés véget ért, el sem tudom képzelni, mi minden történhetett volna".

Cascioli ugyan még nem kapott hivatalos tájékoztatást a hatóságoktól, a hír hallatán mégsem tűnt meglepettnek. Az olasz legfelsőbb bírósághoz szeretne fordulni, és ha ott sem jár sikerrel, "kész elmenni egészen Hágáig".

Mikor arról kérdezték, mit tenne, ha rágalmazásért beperelnék, Cascioli csak nevetett. Úgy véli ugyanis, hogy hazugságának igazolásához a bíróságnak be kéne bizonyítania, hogy Jézus egyáltalán létezett. "Biztosan nem tudják bebizonyítani" - mondta.