Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Fizetnek a jezsuiták a megrontott eszkimóknak

2007.11.19. 21:32
Szerzetesrend még soha nem fizetett akkora kártérítést, mint amiről most a jezsuiták állapodtak meg 110 eszkimóval. Az alaszkai bántalmazottak hosszú évek vitája után peren kívül egyezett ki Jézus Társaságával.

A jezsuita rend összesen 50 millió dollárt (közel 9 milliárd forintot) fizet 110 alaszkai eszkimónak. Az eszkimókat még gyerekkorukban, 1961 és 1987 között bántották misszionáriusok. Ekkora összeget szerzetesrend még sohasem fizetett kártérítésül. A megegyezés szerint a sértettek elállnak a perektől.

Összesen tíz jezsuita papot és három misszionáriust vádolnak azzal, hogy 15 faluban szexuálisan gyerekeket zaklatott. A Los Angeles Times beszámolója szerint azt beszélik, hogy a jezsuiták előszeretettel küldték Alaszkába a pedofil szerzeteseket, mert ott az elhagyatott vidéken kevésbé voltak szem előtt. A vádat a rend tagadja, sőt állítják, hogy éppen a legjobbjait igyekszik a nehéz terepre irányítani.

Az egyik érintett jezsuita Joseph Lundowski, aki a Times című lap nyomozása szerint egy világtól elzárt sziget két falujában szinte az összes kisfiút abuzálta a hatvanas évek végén. Az ő áldozatai tették 2002-ben azt a feljelentést, ami a mostani megegyezéshez vezetett. Az áldozatok állítják, hogy sokan pszichés problémákkal küzdenek felnőtt korukban is, többen öngyilkosságot kíséreltek meg és sokan alkoholisták lettek a traumák miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!