Szilárda
-4 °C
2 °C

Jézus hozta, nem anyád vette!

2000.12.19. 16:54
A nők hülyébben vásárolnak, mint a férfiak, viszont sokkal szebbek - derül ki az Index elfogult és nem reprezentatív közvélemény-kutatásából, amit a budapesti ajándékhozjutási gócpontokban végzett. Az idén elemi erővel vágódtak be az egzotikus bizbaszok, a parfümök és plüssállatok uralta piacra az egyedi igények alapján készített pólók és bézbóllsapkák is, amik tekintélyes részt harapnak ki a ,,Jézuska hozta, nem anyád vette" típusú akciókban. Az Index a leghülyébb magyar vásárlót kereste eltűnt emlékképek alapján, majd miután az eladók pőrén és szenvtelenül kiadták valamennyi negatív élményüket, előállt a szokásosnál is debilebb kérdéseivel:
- Tessék mondani, van maguknál bolgár teafőzőhöz tartozó alumínium kiöntő?

Vásárolni öröm
- Hát, azt már elvitték, de próbálja meg két nap múlva. De addig is vegyen valami szép felsőt a barátnőjének - vezette be a kereskedelem rejtelmeibe az overálos eladónő az Index riporterét, aki nyugtalanul kereste viszonyítási pontjait a Nyugati pályaudvar aluljárójában. Pedig volt belőlük bőven, ugyanis a prekoncepciókkal ellentétben nem csak a hajléktalanok bódultak bele a karácsonyt kísérő mozzanatokba. Ezt a lanyha és a sarkokon hányásig egybefolyó melegszendvicsillat, valamint a tömeg heterogén összetétele is bizonyította, nem beszélve arról, hogy ez itten most szokásos szertartás, amelyben azt kell beszerezni, amit az ajándékozott nem tudott egy évig.

- Tavaly dettó ugyanez volt - mondja az egyik biztonsági őr, aki szintén nem tudta hol lehetne találni kiöntőt, mert ,,ez most nagyon speciális kérdés".

Hazai törzsi kultúra

A dobozok már nem a régi hulladékgyűjtési zsákmányokra emlékeztetnek, a csomagolópapírból pedig akkora a választék, mint lengyel és pakisztán órákból, és az afrikai maszkokból együttvéve. Az utóbbiakhoz az ember ma már sokkal könnyebben hozzájut, mint kenyérhez vagy éppen bolgár teafőző-kiöntőhöz, mert minden sarkon találni egy, a törzsi kultúrából élő és a honi háztartások igényeihez igazított boltot, ahol a maszkok mellett színes, virágos, egyiptomi, indiai, indián motívumvilágból összeállított lakberendezési tárgyakkal kedveskednek a kedves vevőnek.

Az üzletekben nagy a választék
- Az embereknek igényük van arra, hogy kicsit misztikussá tegyék a lakásukat - mondja az egyik eladó, aki kábé ötvenszeres információanyaggal lát el tíz másodperc alatt, mint kolléganője, aki a kérdésre a faéknél csak alig bonyolultabb választ adott a nem tudom válasszal.

Az aluljáróban egyébként nyugodt a hangulat, a zokniárusok szeretik a kazettaárusokat, a melegítőárusok meg a kávéárusokat, feltehetően azért, mert, aki kijön az egységből majdnem fellöki a Niké és Rebak márkanév alatt futó holmikat, amelyeket a landolás után már sokkal inkább megveszi az ember a maró lelkifurdalásból adódóan. Az eladók között - saját bevallásuk szerint - nincs gyűlölet, ,,nem azért vagyunk mi itt", sehol egy durva megjegyzés, kurucbecsület van: mindenki áruló.

Ugyanaz, mint tavaly volt

A West End City Centerben kedden akkora az élet, mint hétfőn, de az információs pultnál nyugodt az hangulat. Eleinte a pult mögött ülők gyűjtötték a beszólásokat, de a füzetet nem találjuk meg.

- Az idei év egyik csúcsteljesítménye az a férfi volt, aki addig nem ment el, míg ki nem derítettem, hogy a mesterséges vízesésben milyen tisztítószer van. Mert az káros a környezetre, és természetesen a kedves vevőre is. Hamar kiderült, hogy milyen anyagról van szó, de a figura azt mondta, hogy porzik a medencében, és ez hat rá károsan - meséli a történet László, majd eligazít, hogy szerinte a földszinten találni fogok a bolgár teafőzőmhöz alumínium kiöntőt.

A kisebb elárusítóhelyek ideális terepei egy kezdő zsebtolvajnak, bár az ember inkább odaadná nekik a lóvét, csak ne nézzék folyamatosan, hogy rakom ki a pénzt a pultra. ,,Erőszakos rendellenesség egyébként nincs, és tavaly sem volt" - mondja Gyula, aki ebédelni jött volt munkahelyére. ,,Aki nem dolgozik, ne is egyék" - szól hozzá egy régi ismerős, és a kör véget ér: ilyen tréfálkozásokkal telítik az időt a szolgáltatást végzők, miközben hömpölyög a tömeg, és vásárol.

Mütyürháború

Elsősorban mütyürt, a Happy Boxokban hemzseg a kreativitás kereső emberhad, meg ruhát, de ,,a nézelődők fele csak érdeklődik" - kezdi az élménybeszámolót Anita, az egyik ruhabolt eladója.

Tessék mondani, az NDK-turmixgép ... a leszedhető fedelű, van még?
- Én három évig voltam férfikonfekciónál, de komolyan mondom a nők sokkal hülyébbek.

Anita nem mérges a saját nemére, csak tudatlanoknak tartja őket, és hisztiseknek, ahogy mindenhez ,,rinyálnak és megjegyzést tesznek". Itt most a történetek felidézése következne,- hogy a fehér pulóvereket már nem szabad kitenni, mert az összes púdert rákenni a kedves vevő, meg a türelmetlenség netovábbjai, mikor ott tobzódik mindenki a pénztárnál: fizetni akarnak, aztán mégse - de legyen ez egy mellékszál, és legyen itt elvágva. Anita nem tud arról, hogy érkezett-e hozzájuk porfogó nejlonharisnyatok, de azért megnézi, várjak egy kicsit. Nincsen - szól a szomorú következtetés, és tényleg sajnálkozik.

Hülye vásárlók

- Ki volt ebben a szezonban a leghülyébb vásárolójuk? - kérdezi az Index a szomszédos ruhaboltban.

- Hát volt belőle bőven, egy nő bejött a múltkor, és bement egy sokkal kisebb számú szoknyával a próbafülkébe. Utána már csak egy hatalmas reccs, tudod, amikor a szoknya elszakad. Kijött, és azt mondta, hogy hibás volt az anyag. Aztán tegnap egy srác jött be, és megkérdezte, hogy milyen cipőt tudnál mutatni? Itt a ruhaüzletben. Jó mi?

- Hát ez tényleg durva, de ne haragudj nektek nincs véletlenül porfogó nejlonharisnyatokotok?

- Húha, ez egy doboz, ilyenre gondoltál?

A porfogó nejlonharisnyatok, mint eszköz mibenlétéről erősen megoszlanak a vélemények. Van, aki szerint az Indexet átverték, mert ilyen nincs, van, aki már látott olyat, de nem esküszik meg, és volt, aki arról győzködte a riportert, hogy az nem lenne igazán szép ajándék, hanem ,,például ez a piros bekötős pulcsi", ami mégiscsak szebb, mint a másodiknak felajánlott bolgár teafőző kiöntője.

Közben azonban leesett az első hó, és ez megnyugvást ad, sokat ígérő karácsonyt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!