Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Gyilkossági nyomozók vették elő újra Zámbó Jimmy ügyét

2001.12.28. 14:40
Újra elővette a rendőrség - ezúttal az úgynevezett 'döglött ügyek osztálya' - Zámbó Jimmy táncdalénekes halálának ügyét. A Népszabadság szerint ez összefügg a ténnyel, hogy a zenész nevelt fiát egy olajlopási ügy miatt nemrég letartóztatták.
Sógor Zsolt ügyvéd, a nevelt fiút, V. Zsoltot az olajügyben védő Korsós és Nyári iroda munkatársa a napilap kérdésére megerősítette, hogy az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága átkérte a Jimmy-aktákat a budapesti kapitányságtól.

Nem minden tiszta?

Az üggyel a felderítetlen erőszakos bűncselekmények - általában gyilkosságok - nyomozására alakult egység, az úgynevezett "döglött ügyek osztálya" fog foglalkozni. A csapat névtelenséget kérő tagjai a Népszabadságnak úgy nyilatkoztak, hogy a zenész fegyverbalesetének néhány apró, eddig nem tisztázott motívumát fogják most vizsgálni.

Olajos szálak

Az ORFK állítólag akkor vett újra elő Zámbó Imre aktáit, amikor nevelt fiát - első feleségének gyermekét - a Mol zalaegerszegi finomítójában történt gázolajlopás-sorozat miatt őrizetbe vették majd letartóztatták.

V. Zsolt a nyomozati anyagok szerint idén január 2-án azután ért oda nevelőapja csepeli házához, miután a halálosan meglőtt énekest a mentők elszállították.

Vállalja a hazugságvizsgálót

Sógor Zsolt elmondta, hogy védence kész vallomást tenni és ha kell, vállaja a hazugságvizsgálatot is. Emlékezetes, hogy a csalás vallomása szerint Zámbó Imre azt bizonyítandó húzta meg a fejéhez illesztett pisztoly ravaszát, hogy a fegyver ki van tárazva, így teljesen veszélytelen.

Ritka eljárás

Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója elmondta: olyan operatív információk birtokába jutottak, melyek mindenképp indokolttá teszik az akták újabb átvizsgálását. Az információ tartalmáról nem tudott tájékoztatást adni az igazgató, de azt elmondta, hogy az adatokat csak úgy lehet ellenőrizni, hogy az államigazgatási eljárás során lezárt aktákat bekérik a BRFK-tól.

Az ügyben nem rendeltek el nyomozást, az azonban elképzelhető, hogy újabb anyagokat kérnek be, illetve ismét meghallgatnak bizonyos személyeket. Garamvölgyi közölte: nagyon ritkán fordul elő, hogy államigazgatási eljárás során lezárt aktát a rendőrség ismételten bekér ellenőrzésre.