Márk
13 °C
28 °C

Jogerősen is Zámbó György Jimmy igazi apja

2001.04.17. 11:16
A Blikk valótlanul állította januárban, hogy Zámbó Jimmy épesapja Zámbó Elemér, és nem az anyakönyvben szereplő György. A másodfokú bíróság ezért Zámbó Györgyné felperes kérelmének helyt adva jogerősen helyreigazításra kötelezte az újságot. Az ítélet az anyakönyvi kivonat és a tv2 Zámbó Elemérrel készített, de soha le nem vetített riportja alapján született. Ebben az állítólagos apa ellentmondásosan nyilatkozott, ezért a felvétel nem győzte meg a bíróságot, hogy ő az igazi apa. A Blikk jogi képviselője DNS-vizsgálattal szerette volna lezárni az ügyet, de a család kegyeleti okokból megtagadta, és a bíróság sem látta értelmét.
Helyreigazításra kötelezték a Blikket, amiért január 5-i számában valótlanul állította, hogy Zámbó Jimmy édesapja valójában Zámbó Elemér, és a népszerű művész szerelemgyerekként született. Az elsőfokú ítéletet jóváhagyva a Fővárosi Bíróság helyt adott Zámbó Györgyné és fiai keresetének. A Legfelsőbb Bíróság egyik állásfoglalása szerint a sajtónak kötelessége a megjelent információk hitelességét bizonyítani. Ez a lapban megjelent nyilatkozatokra is érvényes. A Blikk hitelt érdemlő bizonyítékok nélkül nem állíthatta volna, hogy nem az anyakönyvben bejegyzett Zámbó György az apa.

"Ki Jimmy igazi apja?"

Az újságban megjelent írás szerint a tragikusan elhunyt Zámbó Jimmy igazi édesapja harminc éve nem is látta a fiát. Azt is megtudhattuk, hogy Elemér jelenleg Hajdúdorogon él "félig bénán, félig vakon". Annyi pénze sincs, hogy elmenjen fia temetésére. Zámbó Elemér elmondása szerint viszonya volt Zámbó Györgynével, és szerelemük gyümölcseként született Jimmy, akárcsak Tihamér és Árpád, a művész testvérei. Történetét a felesége is megerősített azzal, hogy tudott férje házasságtöréséről.

A január 5-i számban megjelent "Ki Jimmy igazi apja?" című írás végére Ligeti György ügyvéd szerint egy DNS-vizsgálat tehetne pontot. Ettől azonban a család kegyeleti okokra hivatkozva elzárkózott. Véleményük szerint az anyakönyvi kivontat bizonyítja, hogy Jimmy édesapja Zámbó György, ezért az újságban helyreigazítást követelnek. A DNS-vizsgálatnak a bíróság sem látta értelmét.

Sosem vetítették le a tv2 riportját

A perben döntő szerepet játszott a tv2 által készített riport Elemérrel, amely a család kérésére sosem került adásban. Ezt az elsőfokú bíróság zárt tárgyaláson tekintette meg. A riportalany ebben számos ellentmondásba keveredett. Időpontokra, helyszínekre, személyekre többször csak feleségének rávezetése után emlékezett, és korábbi nyilatkozataitól eltérően adta elő, hol ismerkedett meg Zámbó Györgynével. Azt sem tudta egyértelműen megmondani, járt-e Jimmy Hajdúdorogon, vagy sem.

Zámbó Jimmy január 2-án vesztette életét, amikor töltetlennek hitt fegyverét halántékához emelte, és meghúzta a ravaszt. Sokáig nem lehetett tudni, mi is történt valójában a tragikus hajnalon a csepeli házban.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft