Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Három nap alatt tízezer látogató a Jimmy-kiállításon

2001.01.22. 17:50
A pipát, a szemüveget, az arany- és platinalemezeket eddig körübelül tízezren látták a Zámbó Jimmy emlékkiállításon. A csepeli Plázában már túl vannak a nehezén, a pénteki nyitva tartást három órával, a szombatit pedig másfél órával hosszabbították meg. A rajongók nem törik be a vitrineket, nem hangoskodnak, kegyelettel vonulnak az egyik élménytől a másikig. Közben halkan Jimmy-dalok szólnak, amelyek kellő inspirációt adnak az emlékfal fehér területeinek betöltésére.
Sok biztonsági őr vigyáz a kiállításra, nem véletlen a fehér láncszemekből összeállított kordon
Ma már alig van szabad hely a falon. ,,Örökké a szívünkben élsz", ,,Nekünk te vagy a legnagyobb király", ,,Szerettük a hangodat Jimmy" feliratok futnak girbegurbán, ahogy a többi emlékező betű engedi. A Csepel Plaza első emeletén feltűnően sok biztonsági őr vigyáz a kiállításra, nem véletlen a fehér láncszemekből összeállított kordon, a folyamatos ,,legyen szíves, arébb menni" felszólítás. Pedig a hétfő déli őrmeló csak ,,kispályás feladat" ahhoz képest, amit a biztonsági emberek a megnyitó napján végeztek. Ez egybeesett Jimmy ravatalozásának napjával, amolyan alternatív program volt: a temetés előtti közvetlen emlékezés. A Plaza este nyolc helyett tizenegy órakor zárt be, a sorban állók száma csak akkor apadt nullára.

Saccolás

Kertai Zsolt, a Csepel Plaza marketingigazgatója az Indexnek elmondta, hogy csak becsült adatok vannak arról, hogy az elmúlt három napban hányan látogatták meg a kiállítást.
- Tízezer emberről lehet szó, de a tényleges számot csak saccolni tudjuk - mondta Kertai, és hozzátette, hogy a kiállítást a család jóváhagyásával nyitották meg. ,,Pénteken Edit asszony és Krisztián, vasárnap pedig a nagyobb család tekintette meg a relikviákat" - avatott be a részletekbe a marketingigazgató.

Az elmúlt három napban tízezren látogatták meg a kiállítást Zámbó Jimmy pipája, mellette a névjegykártyatartója

A kiállítás diszkrét és visszafogott, a szervezők szerint maximálisan megfelel azoknak a követelményeknek, amelyeket a kezdet kezdetén megfogalmaztak: legyen igényes, és személyes. Ez utóbbi jegyében fekszik a vitrin ablakai mögött Zámbó Jimmy pipája, mellette a névjegykártyatartója vagy a kedvenc szemüvege két ablakkal arrébb. A teremben tíz-tizenöt látogató, a kiállítóterem előtt szintén, a riporter ott-tartózkodása idején nem volt pauza a beengedő munkájában.
- Hál'istennek nem volt még gondunk egyetlen rajongóval sem - meséli az egyik biztonsági őr, és társa megerősíti mondatait.

A látogatók

Az egyik legbecsesebbnek tartott kiállítási tárgy Jimmy Jazz Akadémiai Értesítője, amely félig nyitott, így megtudhatjuk, hogy ötös volt éneklésből, négyes zongorából, valamint mozgástanból. A jegyeket igazolta az idő: A MAHASZ Arany Zsiráf-díja, a Huszka Jenő-díj, valamint az Inter Lyra 2000 szobra is a kiállított tárgyak között figyel.

A MAHASZ Arany Zsiráf-díja Az újságkivágásokkal telített faliújság előtt időznek a legtöbben

Elsősorban a vendégeket, akik közül nem találtunk ősrajongót, mindenki ,,erre jártunk, és ezért benézzünk" alapállásból várakozott, és nyert bebocsátást a terembe. A kellékként felállított zongora és az újságkivágásokkal telített faliújság előtt időznek a legtöbben, a bátrabbak három tollból választanak, hogy felírják utolsó üzenetüket Jimmynek. ,,ADU Vállakozási Szakközépiskola 9a, 9b, 9c" - olvasom az egy perce leírt szavakat, a három lány még nem hagyta el a termet Jimmy arany- és platinalemezeit számolja. Szinte mindegyik itt van, két életnagyságú Jimmy karton mellett: az egyik a zongora mögött, a másik a kirakatban. Az utóbbin a művész kedvenc fellépőruhája: Versace fekete kiadásban.

Életnagyságú Jimmy karton a zongora mögött Az álmok csak úgy múlnak el, ha újra itt leszel

A szabadnap az szabadnap

A teremben egy tizenöt számból álló videokazetta szolgáltatja a képet és a hangot, éppen Pataky Attila énekel, Lagzi Lajcsi pedig a Dáridó-udvarházról beszél.

Két hét. Ennyire tervezik a kiállítás idejét, amely azonban rugalmas, attól függően, hogy a nyugodtabb napokon mennyien lesznek kíváncsiak a relikviákra. Feltehetően sokan. A riporter húsz perc alatt harmic látogatóval találkozott, volt, aki Budáról tömegközlekedett, de ,,a szabadnap az szabadnap", és ezzel az axiómával nem lehet vitatkozni.