Sára, Márió
2 °C
6 °C

Álmunkahelyeket közvetít Angliába a kelet-európai maffia

2005.01.24. 16:34
Kapcsolódó cikkek (1)
Jól fizető nagy-britanniai állást ígérve toboroz jóhiszemű munkavállalókat a frissen csatlakozott EU-s tagországokban egy angliai banda, állítja a BBC. A gyanútlan áldozatokat többnyire internetes hirdetések útján csalják csapdába.

Több száz, Angliában munkát kereső közép-kelet-európait csapnak be álközvetítők, írja tényfeltáró cikkében a BBC. A brit közszolgálati médium által leleplezett banda tagjai a frissen csatlakozott EU-tagországokban toboroznak jóhiszemű munkavállalókat, jól fizető nagy-britanniai állást ígérve nekik. A bűnözői csoport eddig főként szlovák állampolgárokat ültetett fel, akiknek borsos közvetítői díj fejében ígértek állást Angliában, de a kiutazókra végül semmiféle munka nem várt.

A gyanútlan áldozatokat többnyire internetes hirdetések útján csalták csapdába, és kétszáz font (csaknem 71 ezer forint) előleget beszedve tőlük elhitették velük, hogy jó munkalehetőséghez juttatják őket a szigetországban. A becsapottak közül többen családjuk egész megtakarított pénzét erre fordították, és a nem létező állás miatt szinte semmijük sem maradt, állítja a BBC.

Több száz becsapott

A riporterek rejtett kamerás felvételt is készítettek a Stansted reptéren, ahol egy bandatag épp a közvetítői díjat készült begyűjteni két pozsonyból érkező férfitől. A leleplezett bandatag bevallotta, hogy három álnevet is használt eddigi hat hónapos tevékenysége során, amivel legalább kétszáz embert vágott már át.

A csaló azt állította, hogy a bűncselekmény-sorozat mögött közép-kelet-európai maffiacsoportok állnak, amelyek többek között nemzetközi nőkereskedelemmel is foglalkoznak. Az újságírók arról is készítettek felvételt, ahogy egy raktárhelyiségben munkákat ajánl a férfi. A raktárat a HMV zenekiadó, és kereskedő cégcsoport tartja fenn, de a HMV szerint sosem hallottak a munkaközvetítő cégről, és a cégcsoportnak nincsenek telephelyei az ígéretekben megadott címeken, írja a BBC.

A lebuktatott férfi arról is beszélt, hogy nem tud kiszállni a "buliból", mert félti az életét. "Nem akarok golyót a fejembe. Láttam mire képesek ezek a fickók, és nem akarom így végezni". Az egyik becsapott nő elmondta, hogy a bandának esze ágában sem volt munkát találni neki, és hogy főként mobiltelefonon egyeztetett a "munkaközvetítővel", ezért igen nehéz most megtalálni a bűncsoport többi tagját.