Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Politikai okokból zaklatták a jógaoktatót?

2004.03.25. 18:50
A román ellenzéki sajtó szerint politikai okokból tartottak látványos akciót a Gregorian Bivolaru "jógatanár" vezette Mozgalom a Szellemi Integrálásért az Abszolútumba (MISA) ellen. A független lapok szerint bizonyítékokkal alá nem támasztott akcióról volt szó.
Szemfényvesztő, bizonyítékokkal alá nem támasztott, túlméretezett rendőri akciónak nevezte a "Bivolaru-szekta" ellen indított nagyszabású razziát csütörtökön a bukaresti ellenzéki sajtó.

Szexpartinak álcázott jóga gyakorlatok?

Két nappal korábban a romániai tömegtájékoztatási eszközök beszámoltak arról, hogy a rendőrség kábítószer- és emberkereskedelem, tömeges prostitúció, valamint kiskorúak megrontása miatt nagyarányú felgöngyölítő akciót indított egy szekta jellegű "jógaiskola", a Gregorian Bivolaru "jógatanár" vezette Mozgalom a Szellemi Integrálásért az Abszolútumba (MISA) ellen. Eszerint a szervezet állítólagos "bűnbarlangjaiban" jógagyakorlatoknak álcázott tömeges szexpartik folytak, több kiksorút is tetten értek.

Hiányoznak a bizonyítékok

A Ziua című liberális irányzatú napilap csütörtökön teljes oldalt szentelt a botránynak, beszámolva a bukaresti ügyészség által tartott sajtóértekezletről. A lap emlékeztetett: korábban a bukaresti ügyészek arra kérték az újságírókat, legyenek türelemmel, mert hamarosan "megsemmisítő erejű bizonyítékokat" tárnak eléjük a MISA-ról. Ezek bemutatása azonban elmaradt - állapítja meg a lap.

A tudósítás szerint az illetékesek homályos utalást tettek arra, hogy az ügy "esetleg" veszélyezteti a nemzetbiztonságot is. A lap szerint az sem derült ki, hogy mennyire volt indokolt a rajtaütésben részt vevő karhatalmi különítmények durva fellépése.

Faltörő kosokat vetethettek be

Állítólag faltörő kosokat vetettek be, az álarcos kommandósok a helyszínen talált személyek halántékához pisztolycsövet nyomtak, rakományszámra koboztak el tárgyakat. A Ziua az egész akciót komolytalannak minősítette, úgy vélte, hogy az inkább a közvélemény ámítását szolgáló, olcsó látványosság volt. A Ziua hajlik arra, hogy hitelt adjon azoknak a híreszteléseknek, amelyek szerint a MISA guruja ellen politikai utasításra kezdték el a vadászatot, talán azért, mert a kormány valamelyik magas rangú tisztségviselőjének a "tyúkszemére lépett".

Ezt mondja maga Bivolaru is. A MISA vezetője a BBC román adásának adott interjújában kifejtette: az akciót politikai megrendelésre hajtották végre, mégpedig valamelyik magas állami funkciót betöltő személy megrendelésére. A rendőrség túlbuzgóan teljesítette a parancsot - mondta a "jógatanár".

A kormánypárti lapok hallgatnak

Az Evenimentul Zilei "hihető értesülésre hivatkozva" írja: a MISA elleni fellépést a román titkosszolgálatok jeladására hajtották végre, miután Bivolaru felesége Párizsban a nyilvánosság előtt súlyosan elmarasztalta Adrian Nastase kormányát, a Ion Iliescu államelnök nevével fémjelzett román politikai rendszert. Az ellenzékinek nem nevezhető lapok (például az Adevarul, a Jurnalul National vagy a Cronica Romana) ugyanakkor egy szót sem írtak ezen a napon az ügyről.