Lehel
17 °C
27 °C

Életfogytiglant kapott a komlói vállalkozó

2008.07.14. 14:12
Életfogytig tartó, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt a Baranya Megyei Bíróság hétfőn kihirdetett, nem jogerős ítéletében azt a komlói vállalkozót, aki a vád szerint hét évvel ezelőtt megölte üzlettársát. A férfi a legkorábban harminc év múlva helyezhető feltételesen szabadlábra.

A vállalkozót korábban jogerősen felmentették az emberölés vádja alól. Az ismételt eljárás során feltárt bizonyítékok alapján azonban az első fokon eljáró Baranya Megyei Bíróság bűnösnek találta a 32 éves férfit, s hatályon kívül helyezte a 2003-ban általa hozott, valamint a Pécsi Ítélőtábla által 2004-ben kihirdetett ítéletet.

A Baranya Megyei Bíróság 2003-ban felmentette a férfit a vád alól, nem látta bizonyítottnak, hogy a bűncselekményt ő követte el. A Pécsi Ítélőtábla 2004-ben lefolytatott másodfokú eljárása során az ügyészség visszavonta a fellebbezést, így az elsőfokú felmentő ítélet jogerőre emelkedett.

A mostani ítélet indoklásában elhangzott, hogy a két esztendeje indult perújítási nyomozás során titkosszolgálati eszközök felhasználásával lefolytatott adatgyűjtéssel olyan bizonyítékokat sikerült begyűjteni, amelyek a vádlott bűnösségére utalnak.

A gyilkosság elkövetéséhez használt kábeldarabon végzett vizsgálatok pedig emberi vért mutattak ki. H. Róbert mindvégig tagadta az ellene felhozott vádakat. A vádirat szerint a férfi Komlón közös asztalosipari vállalkozást működtetett barátjával, s a cég minden bevételét szenvedélyükre, az autóversenyzésre költötték. H. Róbert, aki a vállalkozást vezette, 2001-re mintegy ötmillió forint tartozást halmozott fel.

Az üzlettársak viszonya fokozatosan megromlott, egyre gyakoribbak voltak közöttük az anyagi jellegű viták, végül H. Róbert elhatározta, hogy megöli társát. A cég alkalmazottait 2001. szeptember 28-án vidéki munkára küldte, üzlettársát pedig megkérte, menjen vállalkozásuk telephelyére, s onnan hozzon el néhány, az autóversenyzéssel kapcsolatos iratot. H. Róbert ott várt rá, s egy kábeldarabbal agyonverte.

A Baranya Megyei Bíróság hétfőn hozott ítélete nem jogerős, a vádlott és védője enyhítésért, illetve felmentésért fellebbezett.