Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Herét és emberi csontot találtak a jógi 'növényi' gyógyszereiben

2006.01.04. 17:37
Egy kommunista képviselőnő gyógyszerhamisítással vádolja a közismert jógit Indiában. Állítását labor eredményekkel tudja bizonyítani, a guru viszont gyógyszergyárak összeesküvésére gyanakszik.

Az indiai parlament egy kommunista párti képviselőnője azzal vádol egy híres jóga gurut, hogy emberi csontokat és állatok testrészeit kever növényi alapúnak mondott, saját készítésű gyógyszereibe, írja a BBC.

Brinda Karat, aki a marxista nézeteiről ismert kommunista párt parlamenti képviselője, az Egészségügyi Minisztérium laboratóriumának beszámolójára alapozza állítását. Karat hat hónappal ezelőtt fordult a minisztériumhoz két gyógyszermintával, amelyeket a híres guru, Szvami Ramdev patikájából szerzett be.

A guru az indiai tévé jóga adásának vezetésével vált közismertté, műsorai több százezer nézőhöz jutnak el. Gyógyszertárát a Himalája lábainál fekvő Haridvár városában alapította, kínálatában növényi alapú gyógyszerek találhatóak, amelyek hatékony ellenszerei többek között a ráknak, az epilepsziának és impotenciának.

"Az impotencia kezelésére alkalmazott gyógyszer tartalmaz porrá zúzott állati heredarabokat és emberi csontokat" - mondta el újságíróknak Karat képviselőasszony. "Ramdev a televízió biztosította népszerűség kihasználásával hamisított gyógyszereket árul. Óriási hitszegés a követőkkel szemben" - tette hozzá.

Az Egészségügyi Minisztérium szóvivője megerősítette, hogy a tesztet valóban elvégezték: "az eredményeket átadtuk a Haridvaron illetékes hatóságoknak" - mondta a Hindustan Times tudósítójának.

Ramdev visszautasítja a feltételezést, mitöbb összeesküvésre gyanakszik. Úgy gondolja, hogy nemzetközi gyógyszergyártó cégek találták ki a történetet, mert nyomába se érnek saját készítésű szereinek.

"Nem értem, hogy mivel tudják bizonyítani, hogy a bevizsgált gyógyszerek valóban az én patikámban készültek" - mondta Ramdev újságíróknak, majd hozzátette, a gyógyszereket valószínűleg meghamisították.